Axa unui cristal piezoelectric, pe care rezistenta acestuia este cea mai mica. Un cristal de cuart are trei axe electrice care leaga varfurile opuse ale hexagonului sectiunii cristalului.
Axa x sau y de pe ecranul tubului catodic al unui aparat de vizualizare (osciloscop etc.) in sistemul de coordonate rectangulare.
Pe o diagrama in sistemul de coordonate rectangulare, axa de coordonate dupa directia careia o functie ia valori crescatoare de jos in sus.
Pe o diagrama in sistemul de coordonate rectangulare, axa de coordonate de-a lungul careia variabila independenta ia valori crescatoare de la stanga la dreapta.
Defazaj inainte
Transformator de putere care are o singura infasurare cu o priza. O parte din infasurare serveste ca infasurare primara, iar totalitatea ei ca infasurare secundara, sau invers.
Aducerea unei porti logice in starea de a transmite impulsul prezent la una din intrarile sale, prin aplicarea unui impuls numit “de autorizare” la o intrare suplimentara prevazuta in acest scop.
Proprietatea unui sistem de a functiona sau de a trece in stare de securitate dupa defectarea unui subansamblu important. De obicei se obtine prin folosirea unor subansamble redundante.
Disciplina tehnica ce se ocupa cu proiectarea, construirea si exploatarea sistemelor de reglare automata.
Stiinta si tehnica ce se ocupa cu problemele comenzii automate.
Sistem a carui functionare se caracterizeaza printr-un numar finit de stari predeterminate ale diferitelor sale organe. (Exemplu: un circuit logic.)
Dispozitiv sau sistem (aparat, masina) care efectueaza o anumita operatie fara interventia omului. Caracterizarea unui fenomen care are loc fara interventie din afara, ori a unui dispozitiv sau sistem care actioneaza astfel.
Inductie electromagnetica ce ia nastere intr-un circuit, ca urmare a variatiei intensitatii curentului prin acelasi circuit.
Corelatie intre un semnal considerat la un moment dat si acelasi semnal, considerat in momentul anterior si folosit ca referinta. Este o comparatie efectuata intre un semnal periodic inecat in zgomot si acelasi semnal observat in momentul anterior, pentru a-l extrage din zgomot prin efectul cumulativ al amplitudinii sale (acest efect neexistand in cazul zgomotului, […]
Control automat al functionarii unui aparat, cu ajutorul unui dispozitiv incorporat acestuia. Dispozitivul este in general un microprocesor care executa un program de control.
Instrument compus dintr-un oscilator, un amplificator si un atenuator, folosit pentru a masura acuitatea de auzire a tonurilor pure si a vorbirii.
Frecventa unui sunet pe care il poate auzi urechea umana medie, situata intre 15 si 20.000 de hertzi. Prin extensie se refera si la oscilatiile electrice de aceste frecvente.
Atenuator la care atenuarea este reglabila intre doua limite determinate. Poate fi cu variatie continua sau in trepte.
Atenuator variabil la care atenuarea este reglata prin aplicarea unui semnal numeric adecvat unor circuite logice de comanda.