Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena Windom modificata

   

In multe staţii radio ale radioamatorilor se uti-I lizează antena multibandă, cu fiderr monofilar, cunoscută sub denumirea de antenă WINDOM C (fig 1).

După cum se ştie fiderul monofilar, generează o serie de probleme.

In cazul unei împământări neeficiente a staţiei radio (ceea ce se întâmplă destul de des) poate să apară, la şasiul emiţătorului-receptor, o tensiune de înaltă frecvenţă. Aceasta conduce, la rândul său, la excitarea, sau „subexcitarea”, traseului de emisie şi la perturbarea recepţiei de televiziune. Aceste dezavantaje pot fi evitate printr-o modificare simplă a antenei WINDOM.

„Pânza” antenei (vezi fig 2), se întrerupe în punctul de conectare a fiderului monofilar şi în acest loc, se dispune un izolator. Aici impedanţa de intrare a antenei, pentru mai multe game alocate radioamatorilor, este apropiată de 300 ohmi; de aceea antena se alimentează prin cablu coaxial cu impedanţa caracteristică de 75 ohmi utilizând un transformator de adaptare la care coeficientul de transformare este 1:4.

Transformatorul de adaptare (şi de simetrizare) se confecţionează din acelaşi cablu coaxial ca şi fiderul de alimentare.

Acesta reprezintă o buclă cu diametrul 10… 15 cm (necritic) ce conţine 3-4 spire. Modul de îmbinare, prin lipire, a conductorului central, trasai cablului acestei bucle, precum şi a cablului de alimentare, se prezintă în fig 3.

In timpul explotării acestei antene , au fost obţinute următoarele rezultate:

Pe frecvenţe mai mici decât 28300 KHz, R.U.S.T. creşte până la valoarea 4, corespunzătoare frecvenţei de 28.000 KHz. In gama de 160 m această antenă nu funcţionează iar în gamele WARC – nu s-au făcut experimentări.


Articolul vizualizat este (daca vrei sa vezi alt articol selecteaza din lista de mai jos):
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top