Inmulţirea, în mulţimii ani, a posturilor TV H mai ales în banda UIP, constituie o problemă pentru cei care vor să le recepţioneze pe toate. In cele ce urmează propun amatorilor un model de antenă TV de bandă largă, logo-periodică, experimentată de mine cu bune rezultate. Am reuşit să recepţionez cu această antenă în foarte bune condiţii posturile de TV începând cu canalul 24 (TV5) şi până la canalul 57 (A1). în plus, este posibilă şi recepţionarea posturilor naţionale TVR1 şi TVR2. Antena este compusă din două jumătăţi identice ca cea din fig. 1. Cele două părţi ale instalaţiei de antenă (repet, identice) se execută la cotele din fig. 1, din ţeava (sau bară rotundă) de alamă sau cupru (din aluminiu este mai dificil) care se asamblează prin alămire.
Se confecţionează apoi suportul izolator din lemn ca în fig. 2. Asamblarea antenei constă în fixarea celor două părţi componente pe feţele late ale barei de lemn de secţiune dreptunghiulară din fig. 2, astfel încât semidipolii să vină în prelungire formându-se o reţea de dipoli 2/2 cu dimensiunile descrescând de la 2×298 la 2×187 mm.
Este bine ca lemnul suport să fie acoperit cu nitrolac pentru a nu se umezi în timpul ploilor. Este, de asemenea, bine ca din loc în loc să se pună câte o plăcuţă izolatoare 20x20x1,6 de sticlotextolit neplacat sau teflon, între lemnul suport şi cele două bare centrale susţinătoare a semidipolilor. Sistemul de antenă va fi înălţat pe un pilon, astfel încât să nu aibe obstacole în faţă. Cablul coaxial de coborâre la TV se leagă la antenă spre capătul cu dipolul de cea mai mică lungime.
Vasile Gabor
Articolul vizualizat este (daca vrei sa vezi alt articol selecteaza din lista de mai jos):