Articole electronica, kituri, scheme
Amplificator UIF

Amplificator UIF de 40 dB

   

Am realizat într-o formă îngrijită, asigură o recepţie de bună calitate a canalelor 21-69, are zgomot foarte redus, amplificare mare, o bună stabilitate în funcţionare şi nu pune probleme de reglaj.

Cu valorile componentelor prezentate în chemă (fig. 1), s-a urmărit o recepţie de bună calitate a programelor C31-C57 pe o distanţă cât mai mare de postul de emisie, dar, în acelaşi timp, să poată funcţiona pe tot domeniul U.I.F.

Rezistoarele au 0,25 W, iar condensatoarele sunt ceramice de dimensiuni mici.

Bobina L1 are 2,5 sp CuEm de 0,5 mm diametru, pe un dorn de 3 mm diametru. Liniile L2, L3, L4 sunt executate din terminalele condensatoarelor C5, C8, C11 şi au aproximativ 20 mm lungime, depinzând puţin împreună cu condensatoarele de canalele interesate şi de configuraţia structurii fizice a amplificatorului, de aceea pentru urmărirea unor rezultate foarte bune se vor ajusta puţin.

Condensatoarele C3, C4, C6, C7, C9, C10, sunt fără terminale, pentru a realiza o decuplare câţ mai scurtă a emitoarelor tranzis-toarelor. în lipsa lor, cu o pildă fină se vor răzui condensatoare ceramice obişnuite de 1-1,5 nF de 5-6 mm în diametru până la punctele de lipire ale terminalelor la armături. Cu un letcon se îndepărtează terminalele, obţinându-se condensatoare ceramice fără terminale, care se lipesc direct la placa de sticlotextolit cu o armătură, iar la cealaltă se lipesc direct terminalele componentelor, montajul efectuându-se în aer (fig. 2).

Şocurile Ls au câte 10 sp CuEm de 0,3 mm diametru pe un dorn de 2 mm diametru, fără miez ferită.

După construcţie, dispozitivul funcţionează fără reglare prealabilă. Totuşi, pentru o mai bună funcţionare, în afară de o redimensionare a liniilor L-2, L3, L4 se va reajusta rezistorul R*3 între limitele (240-390)ohmi obţinându-se o sensibilitate de intrare funcţie de condiţia de recepţie.

Pentru realizarea unui câştig cât mai mare corespunzător unor grupe de canale, recomand înlocuirea unor componente din schema de bază, consultând tabelul:

Dacă nici aceste corecţii aduse elementelor din schemă nu vă permite o recepţie de bună calitate, datorită condiţiilor locale de recepţie, mai adăugaţi un etaj de amplificare, întrucât nu veţi avea nici un fel de probleme cu reglajul.

în cazul folosirii componentelor electronice selecţionate şi a 4 etaje amplificatoare, amplificarea depăşeşte 40 dB, dat fiind şi proprietăţile electrice deosebite ale tranzistorului „BFR 91 A”.

Alimentarea se face prin cablul de coborâre de 75ohmi, folosind un alimentator de provenienţă industrială specializat pentru amplificatoarele de antenă, de 12014 V, cu plusul la masă. Când condiţiile de recepţie sunt puternic influenţate de factorii climatici şi de intensitatea diferită a programelor recepţionate se recomandă folosirea unui alimentator cu tensiunea variabilă 0-14 V.

Amplificatorul se montează într-o cutie metalică în vederea ecranării, cu sau fără ecrane interioare despărţitoare.

Consider că efortul depus pentru construcţie justifică performaneţele obţinute faţă de amplificatoarele realizate clasice.


Articolul vizualizat este (daca vrei sa vezi alt articol selecteaza din lista de mai jos):
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top