Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Mixer

   

Acest mixer este compus din cinci intrări şi anume: două de pik-up, două de magnetofoane şi una de microfon. Acestea sunt cuplate la un corector de ton de tip Baxandal.

Date tehnice – intrări:

1. Pik-up: Tensiunea optimă de intrare: 2mV/f = 1 KHz/Rezistenţa de intrare: 47 K
Tensiunea maximă de intrare: 100 mV/f = 1KHz Corecţia: RI AA
2. Magnetofon: Tensiunea de intrare: 400 mV Rezistenţa de intrare: 220 K
Tensiunea maximă de intrare: 2 V
3. Microfon: Tensiunea optimă de intrare: 0,2 mV Rezistenţa de Intrare: 100 K
Corecţia de ton: Joase + 20dB – 20dB
înalte + 20dB – 20dB
Banda de frecvenţă 20 Hz – 20 KHz

Preamplificatorul de pik-up. De la doza magnetică semnalul trece prin condensatorul C1 şi ajunge la intrarea neinversoare a circuitului integrat. Rezistenţa R2 asigură tensiunea optimă offset şi drift. Amplificarea modului se realizează cu reacţia negativă formată din C2 şi R3. Ieşirea circuitului integrat se leagă galvanic baza tranzistorului T1, el funcţionează cu emitorul comun. Semnalul amplificat de circuitul integrat, trece prin condensatorul C5 şi potenţiometrul P1 cu care se reglează nivelul de audiţie optimă.

Preamplificatorul de magnetofon. La intrare se cuplează magnetofon sau casetofon, care furnizează de obicei un semnal de 250-600 mV. Semnalul din magnetofon trece prin condensatorul C7 şi prin tranzistorul T2, la emitorul căruia este cuplat condensatorul C8 urmat de potenţiometrul P2 cu care se reglează nivelul semnalului.

Preamplificator de microfon. Tranzistorul T3 şi circuitul integrat C13 are rolul de a amplifica semnalul, cu un zgomot redus şi distorsiuni minime. De la microfonul dinamic semnalul trece prin condensatorul Ciq. ajungând în baza tranzistorului T3. Desciderea lui se obţine cu divizorul format din rezistoarele R14 şi R15. Rezistenţa R14 are rolul de a regla amplificarea lui T3. Colectorul tranzistorului T3 se cuplează galvanic cu intrarea neinversoare al circuitului integrat. Rezistenţa Rl8 este legată la intrarea inversoare ca şi R17, P3 şi C11 care determină câştigul preamplificatorului de microfon.
Corectorul de ton.

Circuitul integrat şi cu tranzistorul T7 formează un corector de ton de tip Baxandal. încrucişarea frecvenţelor, realizată cu ajutorul potenţiome-trelor la 1KHz, amplificarea este de două ori mai mare. De la emitorul tranzistorului T7 semnalul trece prin condensatorul C13 şi rezistenta R39, care ajunge la potenţiometrul P5, la care se poate cupla orice amplificator final.

Alimentarea mixerului. Se realizează cu un alimentator stabilizat care furnizează o tensiune continuă bine filtrată; el este construit dintr-un transformator şi o punte redresoare. Condensatorul C34 filtrează tensiunea continuă obţinută din puntea redresoare. Tranzistorul Tig, rezistenţa Rqq şi cu dioda zener D5, formează un stabilizator. La ieşirea alimentatorului se află încă un conden- * sator electrolitic C3t) şi o diodă eletroluminescentă D5.


Articolul vizualizat este (daca vrei sa vezi alt articol selecteaza din lista de mai jos):
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top