Articole electronica, kituri, scheme
Generator semnal

Calibrator

   

In figura 1 este prezentat un calibrator simplu pentru verificarea etalonării radioreceptoarelor. Montajul foloseşte piese puţine, ce pot fi obţinute prin radiocluburi. Circuitul integrat CDB404E, de fabricaţie românească, este utilizat la maximul posibilităţilor sale.

După cum se observă, din figură, circuitul integrat îndeplineşte trei funcţii distincte: primele două porţi constituite un oscilator asimetric cu frecvenţa de 1-2 Hz; cele două porţi din mijloc constituie oscilatorul cu cristal, a cărui frecvenţă se poate regla cu trimerul C1. Valoarea condensatorului C1 se alege în funcţie de cristalul folosit, conform datelor din tabelul alăturat.

Ultimele două porţi constituie un multivibrator monostabil a cărui constantă de timp se poate modifica din potenţio-metrul de 2,5 k.

Dacă perioada monostabilului se reglează mai mare ca perioada oscilatorului cu cristal, la ieşire se va regăsi (1/2; 1/3; 1/4…) din frecvenţa cristalului. în acest caz, monostabilul îndeplineşte rolul de divizor de frecvenţă.

Pentru recunoaşterea rapidă a semnalului calibra-torului, ieşirea acestuia este întreruptă în ritmul de 1-2 Hz (semnalată şi de LED). Astfel, calibratorul poate fi montat într-un Rx gata construit, semnalele calibra-torului apărând distinct faţă de alte semnale din gamele recepţionate.

Se recomandă utilizarea unei surse stabilizate de 5 V pentru că funcţionarea monostabilului divizor este puternic influenţată de variaţiile tensiunii de alimentare.

în fig. 2 este arătată pleca de circuit imprimat cu amplasarea pieselor.


Articolul vizualizat este (daca vrei sa vezi alt articol selecteaza din lista de mai jos):
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top