Articole electronica, kituri, scheme
FM

Emitator modulat in frecventa

   

Se prezintă un emiţător modulat în frecvenţă alimentat cu tensiunea de 18 V şi care lucrează în banda de 2m.

Etajul oscilator este echipat cu un cristal de cuarţ ce care frecvenţa de bază în jur de 8 MHz. Circuitul oscilant din colectorul tranzistorului T1 este acordat pe armonica a 3-a a cuarţului, deci în baza tranzistorului T2 se injectează 24 MHz. Bobina L1 este construită pe o carcasă cu diametrul de 6 mm, cu sârmă de cupru izolată cu email şi mătase. Aceasta are 24 de spire de 0,3, bobinate spiră lângă spiră.

Prizele sunt la spirele 5 şi 10 faţă de masă. Cuarţul este cuplat între emiţător şi priza de la spira 10 a bobinei L1. Tot pe emitor se cuplează şi modulatorul MF. De fapt, acest modulator apare ca o capacitate variabilă montată în paralel cu cuarţ. Cu tensiunea produsă de microfon variază capacitatea diodei varicap BB139. Deviaţia de frecvenţă se reglează din condensatorul semivariabil montat în serie cu modulatorul. Dacă microfonul nu furnizează tensiune suficientă, atunci se intercalează un etaj amplificator de tensiune cu un tranzistor EFT 353.

Etajul următor (T2) lucrează ca triplor şi la ieşirea sa se obţin 72 MHz.

Bobina L2 din circuitul oscilant se construieşte fără carcasă, cu diametrul de 9 mm, având 9 spire din CuEm 0,8 cu priză la spirele 5 şi 8. Bobinajul are pas 1 mm.

Urmează apoi un etaj dublor (T3), echipat cu tranzistorul BF 214. Circuitul L3C este acordat pe frecvenţa de 144 MHz.

Bobina L3 are diametrul de 9 mm, fără carcasă, din sârmă CuEm 0,8 având 4 spire cu pas 2,5 mm şi prize la spirele 0,5 şi 3.

Etajele următoare sunt amplificatoare şi au circuitele acordate în gama de 2 m (144 MHz).

Bobinele L4 şi L5 au construcţii identice, fund bobinate fără carcasă pe un diametru de 9,2 mm din sârmă CuEm 0,8, având fiecare câte 4 spire. Bobinajul are pasul de 3,5 mm, iar prizele se scot la spira 0,5 spira 3.

Etajul final de putere are plantat tranzistorul 2N3375. Circuitul său oscilant este astfel conceput încât poate fi cuplat la ieşire cu cablu coaxial cu impedanţa de 75.

Bobina L6 este tot fără carcasă, cu diametrul de 9,2 mm, având 2 spire CuEm 0,8 cu pas 5 mm. Şocul de radiofrecvenţă montat între masă şi colector, are 3 spire cu pas 2 mm din sârmă CuEm 0,5. Diametrul bobinei este de 5 mm. Condensatoarele semivariabile pot fi ceramice sau cu aer, dar în mod obligatoriu condendatorul semivariabil din etajul final va fi cu aer.

Montarea pieselor se face pe o plăcuţă de circuit imprimat 210×50. Pe această plăcuţă se lipesc pe margini alte plăcuţe, iar în interior se compartimentează pentru fiecare etaj în parte. Lungimile compartimentelor etajelor T1 + T2 şi a circuitului de ieşire sunt de câte 45 mm, iar ale celorlalte etaje de 30 mm.

Acordarea etajelor se face în primul rând cu un grid-dip, fără a cupla tensiunea pe etaje şi numai după această operaţie se cuplează la emiţător o sarcină şi se cuplează şi tensiunea. Se revine apoi asupra acordului, urmărindu-se obţinerea maximului de putere la ieşire. Sarcina poate fi un bec de 24V/5W, fiindcă puterea emiţătorului este în jur de 4 W.


Articolul vizualizat este (daca vrei sa vezi alt articol selecteaza din lista de mai jos):
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top