Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Calibrator

 

Montajul simplu prezentat în fig. 82 este un auxiliar foarte preţios pentru etalonarea scalei de măsură de pe ecranul unui osciloscop, respectiv amplificarea pe verticală. Acest montaj generează un semnal dreptunghiular cu frecvenţa de 50 Hz. Etalonarea prealabilă a osciloscopului reduce erorile de măsură ce provin de la variaţia amplificării pe verticală sau de la sonda de măsură. Calibrarea se execută foarte simplu, aplicînd la intrarea osciloscopului semnalul provenit de la calibrator, stabilind apoi din butonul „Amplificare verticală” numărul de diviziuni ce reprezintă 1 V, respectiv în unităţi V/cm. De reţinut că se poate face şi un control al bazei de timp, întrucît semnalul de la calibrator fiind în esenţă provenit de la reţeaua de curent alternativ are perioada 20 ms.

O tensiune continuă de 250 V din osciloscop se aplică rezistorului de 33 kΩ şi respectiv diodei Zener Dz. Această diodă trebuie să aibă tensiunea de stabilizare de 22 V şi să admită 1 W putere disipată. Astfel, poate fi utilizată o dioda ZL22 sau alt tip asemănător (eventual, se pot înseria două diode cu tensiune de stabilizare de 12 V).

Tensiunea de la bornele diodei este întreruptă de tranzistorul BC108, care funcţionează în regim de comutator. Comanda acestui tranzistor se efectuează prin intermediul unui transformator din tensiunea reţelei (50 Hz). Tensiunea din secundarul transformatorului fiind destul de mică, se poate folosi înfăşurarea pentru încălzirea filamentelor tuburilor sau un transformator pentru sonerie.

În sfîrsit, tensiunea preluată de la dioda Zener se aplică unui divizor rezistiv. Cu potenţiometrul de 2,2 kΩ se reglează nivelul ca în punctul maxim să existe tensiunea de 20 V. Dioda montată în baza tranzistorului are rol protector şi poate fi de orice tip.

Toate rezistoarele din divizorul rezistiv vor fi cu toleranţa de 1%.

Montajul astfel realizat se poate introduce în interiorul osciloscopului sau într-o cutie separată.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top