Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Compresor-limitator

 

.În radiocomunicaţiile dintre radioamatori, printre alte condiţii tehnice, se poate menţiona şi banda de frecvenţe impusă la emisie. Or, pentru o comunicaţie de bună calitate, radioamatorul caută a-şi modula cît mai bine şi mai constant emiţatorul atunci cînd lucrează cu modulaţie de amplitudine.

Pentru îndeplinirea acestui deziderat a fost concepută schema electrică din fig. 80 care, pentru nivele de intrare cuprinse între 100 mV şi 1500 mV, la ieşire  furnizează constant 100 mV, iar banda transmisă este între 250 Hz şi 3,5 kHz.

Tranzistoarele din schemă slnt npn de mică putere, de tipul BC107, BC108, BC109, etc.

Datorită condensatoarelor de mică valoare cuplate la intrarea şi ieşirea montajului, sînt excluse influenţele de radiofrecvenţă ale emiţătorului.

La intrare se cuplează microfonul, iar ieşirea este cuplată la intrarea modulatorului.

După ce montajul a fost realizat, se cuplează la intrare un semnal în limitele admise, de exemplu 500 mV şi se reglează potenţiometrul din emitorul tranzistorului T1 pînă ce la colectorul tranzistorului T2 se măsoară o tensiune efectivă de 0,7 V. Tensiunea continuă de polarizare pe colectorul tranzistorului T2 fără semnal la intrare, este de 10 ÷ 12 V, valoare determinată tot de potenţiometrul sus-amintit.

Pentru alte valori ale tensiunilor decît cele indicate, semnalul la ieşire  apare distorsionat. Cele două diode limitatoare la ieşire  sînt DR308 sau echivalente. Măsurătorile de reglaj ale montajului se fac cu un voltmetru electronic sau cu un voltmetru obişnuit cu impedanţa de intrare de cel puţin 20 kΩ/V.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top