Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Verificator pentru rezistoare şi condensatoare

 

Cu montajul a cărui schemă este prezentată în fig. 66 se pot verifica şi măsura rezistenţe şi capacităţi cu valori cuprinse între 1 Ω şi 1 MΩ, respectiv între 10 pF şi 1 µF. Verificarea acestor elemente de circuit este deosebit de utilă întrucît de calitatea lor depinde buna funcţionare a unui aparat.

Tranzistorul EFT353 împreună cu piesele aferente formează un oscilator de audiofrecvenţă. Condensatorul sau rezistorul de valoare necunoscută se montează la bornele CxRx care, împreună cu elementele fixe şi cele două porţiuni ale potenţiometrului P1, formează o punte. Deci, într-o diagonală a punţii se cuplează sursa de semnal, iar în cealaltă diagonală se cuplează o pereche de căşti cu impedanţa de cel puţin 2 000 Ω.

După ce elementul necunoscut a fost montat, se roteşte potenţiometrul P1 pînă cînd în cască semnalul devine minim sau dispare definitiv. Aceasta înseamnă că puntea este în echilibru. Ordinul de mărime al valorii măsurate se stabileşte din comutatorul S şi pe poziţia sa din schemă, se măsoară rezistenţe cu valoarea cuprinsă între 0,1 MΩ şi 1 MΩ. Acest raport de 1/10 se menţine pe toate scalele de măsură.

În jurul butonului axului potenţiometrului se lipeşte o bucată de hîrtie circulară pe care se vor nota repere cu indicaţia 1, 2, 3 pînă la 10.

Pentru etalonare, se iau apoi 10 rezistoare cu valori cunoscute, de exemplu, între 1 kΩ şi 10 kΩ, în trepte de cîte 1 kΩ. Se montează pe rînd la bornele Rx şi din potenţiometrul P1 se aduce puntea în echilibru, iar în dreptul reperului de pe buton, pe scală, se trece fiecare valoare.

Pe poziţiile comutatorului S se trece indicaţia ordinului de mărime, de exemplu, 1 — 10 Ω ; 10Ω —100Ω ; 100 Ω — 1 kΩ etc. Cu aceasta, etalonarea pentru rezistenţe a fost terminată şi se poate trece la măsurarea de elemente necunoscute. Etalonarea pentru condensatoare se face în acelaşi mod.

De reţinut că potenţiometrul P1 este cu variaţie liniară a rezistenţei.

Transformatorul Tr este de tip miniatură, de ieşire  sau de cuplaj, din care se folosesc două înfăşurări, indiferent care, legate după cum se observă în schemă.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top