Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Voltmetru electronic cu impedanţă de intrare mare

 

Un voltmetru electronic cu impedanţa de intrare foarte mare respectiv de ordinul megohmilor este prezentat în schema din fig. 58.

Tensiunile măsurate sînt pînă la 20 V, pe 3 scale. Pe scala 1 se măsoara tensiunile între 0 V şi 5 V, pe scala 2 tensiunile între 0 V şi 10 V iar pe scala 3 tensiunile între 0 V şi 20 V. Acest instrument este indicat în special pentru aparatura tranzistorizată şi numai pentru tensiuni de c.c.

Cele două tranzistoare T1 şi T2 sînt BC 107, în montaj Darlington, adică repetoare pe emitor, fapt care creează impedanţa mare de intrare.

Instrumentul indicator M este un microampermetru cu sensibilitate de 100 µA.

O particularitate a mo ntajului constă în folosirea a două surse de alimentare, una de 9 V şi alta de 27 V.

Pentru etalonare, se scurtcircuitează intrarea şi din potenţiometrul P se reglează indicaţia zero a instrumentului. Se introduce apoi la intrare o tensiune de 5 V (pentru scala 1) şi se reglează potenţiometrele de 25 kΩ astfel ca instrumentul să indice valoarea maximă (cap de scală). Se scoate tensiunea de 5 V, se pune iar în scurtcircuit intrarea şi se verifică dacă s-a menţinut punctul de zero. Dacă a fost nevoie de un retuş din potenţiometrul P, atunci se desface scurtcircuitul, se aplică din nou tensiunea de 5 V la intrare şi iarăşi se reglează indicaţia cap de scală.

Pe celelalte scale se introduc numai tensiunile de 10 V, respectiv 20 V, şi din potenţiometrele de 50 kΩ, respectiv 100 kΩ, se reglează indicaţia cap de scală (deviaţia maximă a acului indicator).

După aceste reglaje de indicaţii extreme, de zero şi maxim, se trece la etalonarea fiecărei scale de masură.

Ca sursă de tensiune se poate lua un grup de baterii legate în serie, de pildă, 5 baterii de cîte 4,5 V. În paralel se leagă un potenţiometru liniar de 50 kΩ şi de pe acesta se culege tensiunea necesară etalonării. Etalonarea se face prin comparaţie cu un alt voltmetru de precizie ca în fig 59.

Pentru scalele 1 şi 2, notaţiile se trec din volt în volt. Pentru scala 3, notaţiile se trec din 5 în 5 V iar între aceste puncte se trec şi notaţiile pentru fiecare volt.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top