Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Voltmetru electronic

 

Cu voltmetrele electronice se efectuează măsurători de precizie a tensiunilor pe aparatură tranzistorizată. Aceste instrumente trebuie să aibă o impedanţă mare de intrare pentru a nu produce perturbaţii în regimul de funcţionare a aparatului supus măsurătorii, atunci cînd sînt conectate.

În fig. 57 este prezentată schema electrică a unui voltmetru electronic care poate măsura tensiuni de c.c. cu valoarea maximă de 25 V şi care prezintă o impedanţă de intrare mai mare de 200 kΩ.

Voltmetrul este prevăzut cu 3 game de măsură şi anume 2,5 V, 10 V şi 25 V. Comutarea pe fiecare gamă se face din comutatorul triplu S1 — S2 — S3.

Stabilitatea în funcţionare este dictată de faptul că sînt utilizate două tranzistoare npn de tipul BC 107, BC 109 cu coeficienţi de amplificare cît mai apropiaţi.

Instrumentul indicator I este un microampermetru cu sensibilitatea de 100÷800 µA.

În schemă mai sînt 5 potenţiometre cu variaţie liniară a rezistenţei, dintre care numai P1 va fi cu ax normal, restul fiind semivariabile. După ce instrumentul a fost construit, toate potenţiometrele se aşază la valoare medie. Se alimentează apoi cu energie şi, fără a aplica semnal la intrare, se roteşte potenţiometrul pînă cînd instrumentul indică valoarea zero.

Se comută pe poziţia 1 şi se aplică la intrare o tensiune de 2,5 V, apoi se roteşte potenţiometrul P3, pînă cînd instrumentul va indica valoarea maximă; dacă nu se obţine această indicaţie, atunci se roteşte şi potenţiometrul P2.

Se trece apoi comutatorul pe poziţia 2 şi se aplică la intrare tensiunea de 10 V. Se roteşte apoi potenţiometrul P4 pînă cînd instrumentul indică valoarea maximă. În acelaşi mod se etalonează şi indicaţia maximă pe scala de 25 V, bineînţeles operînd asupra potenţiometrului P5.

Gradarea fiecărei scale în parte se face aplicînd la intrarea voltmetrului tensiuni cunoscute. De exemplu, etalonarea pe scala de 2,5 V se face astfel: se verifică dacă fără semnal la intrare instrumentul indică zero; în caz contrar, se reglează potenţiometrul P1. Se aplică apoi o tensiune de 0,5 V şi se notează pe scală această indicaţie, procedînd la fel şi pentru tensiunea de 1 V. În continuare, se măreşte tensiunea la intrare cu cîte jumătate de volt pînă cînd se ajunge la 2,5 V, care reprezintă indicaţia cap de scală.

În aceeaşi manieră se gradează şi celelalte scale, numai că tensiunea va fi din volt în volt pentru scala de 10 V şi din 5 în 5 volţi pentru scala de 25 V.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top