Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Amplificatoare de antena pentru UUS

 

Sensibilizarea aparatelor de radiorecepţie în banda de unde ultrascurte se poate face cu amplificatorul din fig. 54. Acest amplificator se montează chiar în aparat şi la el se cuplează antena telescopică proprie aparatului.

 

Bobina L1 este construită fără carcasă, din sîrmă de cupru argintat Ø 0,5 mm şi are 15 spire. Diametrul bobinajului este de 7 mm, iar pasul de bobinare 0,4÷0,5 mm. Constructiv, bobina L2 este identică cu L1 dar la spira 3 de la colectorul tranzistorului se conectează condensatorul de cuplaj cu blocul UUS din radioreceptor.

Tranzistorul folosit este BF 183, BF 200 sau chiar BF 214. Cele două condensatoare semivariabile au capacîtatea de 2,5 8 pF.

Montarea amplificatorului se face pe o placuţă de circuit imprimat astfel că cele două bobine să aibă axele perpendiculare.

După ce amplificatorul a fost montat se caută un post din gama UUS şi se rotesc cele două condensatoare C1 şi Că pentru audiţia maximă.

Montajul din fig. 55 poate amplifica semnalul cuprins între frecvenţele de 65 85 MHz. Antena cu impedanţa de 300 Ω se cuplează la bornele înfăşurării L1, iar înfăşurarea L2 se leagă la un cablu coaxial cu impedanţa de 75 Ω care face legatura cu amplificatorul.

Bobina L1 se realizează pe o carcasă cu diametrul de 6 mm prevazută cu miez magnetic şi are 2 spire din sîrmă CuEm cu diametrul de 0,3 mm bobinate cu pas de 0,3 mm. Peste L1 se bobinează, din aceeaşi sîrmă, bobina L2 care are o singură spiră. Un capăt al bobinei L2 se leagă la miezul cablului coaxial, iar celălalt capăt la cămaşa cablului coaxial.

Tranzistorul de tip BF 200 sau BF 180 sau BF 183 este cuplat cu baza la masă. Circuitul de ieşire  L3 — L4 se confecţionează pe acelaşi tip de carcasă ca şi circuitul de intrare. L3 are 4 spire iar L4 are 2 spire din sîrmă CuEm Ø 0,9 mm. La bobina L4 se cuplează cablul panglică cu impedanţa de 300 Ω. Întregul amplificator se montează în aparatul de radio.

După ce amplificatorul a fost pus în funcţiune, se roteşte miezul bobinelor L3 — L4 pentru a recepţiona un post, apoi se reglează şi miezul bobinelor L1 – L2 pentru maxim de audiţie. Toate aceste reglaje se fac cu antena nefixată pe piloni şi numai după ce amplificatorul a fost reglat, antena se ridică pe pilonul de susţinere, se orientează şi se rigidizează. Acest montaj este recomandat pentru recepţie la mare distanţă.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top