Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Amplificator RF

 

Mulţi automobilişti utilizează în autoturismul lor radioreceptoare portabile, neadecvate acestui scop.

Un astfel de radioreceptor, cum ar fi „Albatros”, „Mamaia”, „Zefir” etc., nu este prevăzut cu antena exterioară pe gamă undelor medii şi lungi, iar cu antena de ferită recepţia este nesatisfăcătoare datorită ecranului electromagnetic al caroseriei ăi, în plus, nivelul paraziţilor dat de sistemul de aprindere este foarte pronunţat.

Acest tip de radioreceptoare poate fi totuşi folosit dacă se recurge la folosirea unui amplificator suplimentar cu un singur etaj, amplificator ce se montează chiar în radioreceptor (fig. 53). Prin acesta, la aparat se poate conecta o antena exterioară. Tranzistorul folosit poate fi EFT 317, AF 139, P 401 cu factor de amplificare de cel puţiu 40. Antena exterioară, prin intermediul unui cablu ecranat, se cuplează la baza tranzistorului prîntr-un condensator de 4,7 nF.

Ieşirea etajului, tot prîntr-un condensator, se cuplează la bobina L, care are 25 de spire cu sîrmă de CuEm Ø 0,1 mm, înfăşurată pe unul din capetele barei de ferită a antenei radioreceptorului. Nu sînt necesare reglaje deosebite.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top