Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Generator RF modulat

 

 

Acordarea şi alimentarea unui radioreceptor impune utilizarea unui generator de semnale de radiofrecvenţă, specializat. În acest scop este concepută schema din fig. 50, schemă ce reprezintă un generator de radiofrecvenţă modulat în amplitudine şi care acoperă gama de frecvenţe cuprinsă între 150 kHz şi 30 MHz. Constructiv, generatorul de radiofrecvenţă dispune de 4 circuite oscilante comutabile prin comutatorul dublu S1 — S2. Cele 4 bobine se execută pe carcase cu diametrul de 10 mm prevazute cu miez reglabil de ferită. Bobina L1 va avea 440 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,12 mm, cu priză la spira 110. Lăţimea bobinajului este 8 mm. Bobina L2 are 165 de spire din CuEm Ø 0,15mm cu priză la spira 48, lăţimea bobinajului fiind 4 mm. Bobina L3 are 65 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,25mm cu priză la spira 18, bobinajul fiind spiră lîngă spiră. Bobina L4 are 24 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,45 mm, cu priză la spira 7, bobinate spiră lîngă spiră. Numărul de spire pentru prize sînt calculate faţă de punctul de masă al fiecărei bobine. Condensatoarele C1, C2, C3 şi C4 sînt semivariabile cu capacîtatea de 5÷30 pF.

Acordul în fiecare gamă se face din condensatorul variabil Cv.

Cu frecvenţele fundamentale obţinute de la cele 4 circuite oscilante se pot acoperi următoarele game: 150 kHz ÷ 365 kHz; 365kHz ÷850 kHz; 850kHz ÷2 MHz; 4 MHz ÷ 10 MHz. Cu armonica a 2-a din gama 3 se acoperă intervalul 1,7 MHz — 4 MHz; cu armonica a două din gama 4 se acoperă intervalul 8 MHz — 20MHz iar cu armonica a 3-a din gama 4 se acoperă intervalul 12 MHz — 30 MHz. Rezultă deci că acest generator lucrează pe 6 game de frecvenţă. La etalonarea scalei condensatorului Cv, trebuie ţinut cont de faptul că pentru poziţia 4 a comutatorului S, de exemplu, apar 3 scale cu frecvenţe.

Tranzistorul T2 din oscilatorul de radiofrecvenţă este de tip AF 139, P 411, 2 SA 235 etc. Acest oscilator poate fi modulat în amplitudine cu un semnal de 400 Hz dat de oscilatorul de audiofrecvenţă echipat cu tranzistorul T1. Oscilatorul de audiofrecvenţă este de un tip mai special şi anume are în componenţă să un filtru dublu T. Pentru amorsarea oscilatorului, se reglează potenţiometrul P1 iar contactul K trebuie să fie deschis. Tranzistorul T1 este cu factor de amplificare cît mai mare (de pildă, EFT 353). Prin simpla funcţionare a oscilatorului de audiofrecvenţă se modulează în amplitudine şi generatorul de radiofrecvenţă întrucît polarizarea bazei tranzistorului T2 este dictată de circuitul de colector al tranzistorului T1. Gradul de modulaţie este de 30 — 40%. Dacă se închide contactul K, oscilaţiile de 400 Hz încetează, iar generatorul de radiofrecvenţă devine nemodulat.

Etalonarea scalelor generatorului se face prin comparaţie cu un alt generator sau recepţionînd semnalele cu un receptor bine etalonat. În cele 4 game de bază, capetele de gamă se fixează din miezul fiecărei bobine pentru frecvenţa inferioară şi din condensatorul semivariabil pentru frecvenţa superioară. Nivelul de radiofrecvenţă se reglează din potenţiometrul Pv.

Alimentarea se face cu 9 V şi se stabilizează la 8 V cu T2 dioda Zener DZ 308.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top