Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Oscilator verificator TV

 

Generatorul din fig. 49 este deosebit de util atunci cînd se verifică buna funcţionare a unui televizor, întrucît semnalul generat de el poate fi cuplat atît la intrarea în comutatorul de canale, cît şi în etajele amplificatoare de frecvenţă intermediară, verificîndu-se în special calea de imagine.

Pentru realizarea practică a acestui generator, constructorul va confecţiona în primul rînd bobinele. Pe o carcasă cu diametrul de 9 mm, pentru L1 se vor bobina un număr de 7 spire din conductor CuEm Ø 0,6 mm, cu pas 0,2 mm. Între spirele lui L1 se vor bobina 5 spire din sîrmă izolată cu mătase sau material plastic, cu diametrul de 0,1 mm. Bobina L3 se realizează pe o carcasă prevazută cu miez de ferită cu diametrul de 2,5÷3 mm, carcasă ce poate fi luată de la o bobina de unde scurte din aparatele de radiorecepţie. Pe această carcasă se bobinează 115 spire, spiră peste spiră, folosind sîrmă de cupru izolată cu email plus mătase, de diametru 0,1 mm.

Tranzistorul din această schemă este pnp, tip EFT 317, P 416, AF 139 etc. Condensatorul Cv are capacîtatea maximă de 25 pF.

Pentru a verifica un televizor, bobina L2 se cuplează la borna de antenă a televizorului. Se închide contactul K1 şi se manevrează condensatorul Cv pînă cînd pe ecranul televizorului apar dungi verticale. Numărul de dungi de pe ecran poate fi mărit sau micşorat prin rotirea miezului de ferită din bobina L3. Se deschide apoi contactul R1 şi se închide contactul R2. În această situaţie, pe ecran trebuie să apară dungi orizontale. Numărul acestor dungi şi stabilitatea lor se obţine prin acţionarea potenţiometrului P. În felul acesta se poate verifica buna funcţionare a unui televizor, într-un timp foarte scurt. Dacă montajul este construit ca o unitate a unui instrument de măsura mai complex, atunci va trebui introdus într-o cutie metalică spre a fi ferit de efecte exterioare.

Alimentarea se face cu 4,5 V dar poate fi facută şi cu 9 V.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top