Din categoria receptoarelor reflex face parte şi cel din fig. 35.
Semnalul selectat de circuitul L1Cv este aplicat primului tranzistor şi readus la intrare prin bobina L2. Aducerea în fazâ cu semnalul incident creează o reacţie pozitivă obţinîndu-se în felul acesta o pronunţată sensibilitate şi selectivitate a radioreceptorului. Din colectorul tranzistorului T1 prin condensatorul de 1 nF, semnalul de radiofrecvenţă este aplicat diodelor de detecţie D1 şi D2. Aceste două diode sînt conectate ca un grup dublor de tensiune. Semnalul de audiofrecvenţă rezultat este aplicat iarăşi tranzistorului T1 prin şocul S1 deci primul etaj este atît cu reacţie cît şi reflex. Pentru radiofrecvenţă, sarcina tranzistorului T1 este socul S2, iar pentru audiofrecvenţă este rezistorul de 5 kΩ.
Semnalul de audiofrecvenţă amplificat de T1 este aplicat etajului final prin condensatorul de 10 μF, care îl amplifică la rîndul său şi, prin intermediul transformatorului Tr respectiv a difuzorului Dif, îl transformă în semnal acustic.
Bobinele de la intrarea receptorului sînt realizate pe o bară de ferită cu lungimea de 8÷12 cm şi diametrul de 8÷10 mm.
Bobina L1 are 80 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,1 mm, bobina L2 are 10 spire, iar bobina L3 are 6 spire, ambele cu sîrmă CuEm Ø 0,3 mm. Bobinele se execută pe manşoane de carton ce pot glisa pe bara de ferită. Bobinajul se face spiră lîngă spiră. Bobina L3 se execută peste L1 şi aceste două bobine vor fi montate spre unul din capetele barei de ferită. Bobina L2 va fi plasată spre mijlocul barei de ferită.
Cele două tranzistoare sînt de tip BC 107, BC 108, BC 109, BF 214, BC 215 etc., iar cele două diode detectoare sînt de tip EFD 106, EFD 108, EFD 115.
Condensatorul variabil are capacîtatea maximă de 50 pF.
Transformatorul de ieşire este de la orice tip de aparat de radio.
Şocurile S1 si S2 se realizează pe carcase cu miezuri de ferită pe care se bobinează cîte 100 de spire cu sîrmă CuEm Ø 0,1 mm.
Reglajul amplificării se obţine prin modificarea polarizării bazei tranzistorului T1.
După ce a fost construit, singurul reglaj al receptorului constă în conectarea corectă a bobinei L2 (pentru a produce reacţia pozitivă). Operaţia constă în interschimbarea legăturilor la bobina L2, precum şi în deplasarea ei pe bara de ferită. Gama recepţionată este a undelor medii. Difuzorul este tip miniatură cu impedanţa de 4÷8 Ω.
Articole din aceasi publicatie