Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Miniradioreceptor

 

De o simplitate remarcabilă, oferind rezultate foarte bune, radioreceptorul din fig. 31 utilizează piese extrem de puţine, iar alimentarea se face cu tensiune mică, de maximum 3 V. Este, de fapt, un receptor cu reacţie ce foloseşte un singur tranzistor şi poate recepţiona gama undelor medii.

Bobina de acord L este construită pe o bară de ferită cu diametrul de 8÷10 mm şi lungă de 6÷10 cm. Firul pentru bobinaj este CuEm sau cupru acoperit cu mătase, de diametru 0,1÷0,3 mm, deci practic orice fel de sîrmă avem la dispoziţie.

Bobinarea se face pe un suport de carton ce poate culisa pe bara de ferită. Pentru secţiunea AB se bobinează 70 de spire, iar pentru secţiunea BC se bobinează 9 spire.

Şocul S are 100÷200 de spire bobinate cu orice fel de sîrmă, pe un suport cu miez de ferită. Sensibilitatea aparatului se reglează din potenţiometrul de la alimentare, iar alegerea posturilor din condensatorul Cv. Ascultarea se face în căşti. Tranzistorul folosit este EFT 317, EFT 319, P 401, AF 139, AF 127, AF 114, AF 115 etc.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top