Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Convertizor

 

Există aparate ce pot funcţiona numai la tensiunea alternativă de 220 V. Sînt situaţii cînd nu dispunem de o astfel de sursă, dar avem la dispoziţie un acumulator sau baterii galvanice cu tensiunea de 12 V curent continuu şi deci apare necesitatea adaptării consumatorului la sursă.

Această adaptare se poate realiza prin intermediul unui convertizor ce se alimentează cu 12 V c.c. şi debitează 220 V c.a. De la convertizorul descris se pot alimenta un casetofon, un aparat de radio, o maşină de ras sau orice aparat ce nu consumă mai mult de 12 – 15 W (fig. 23).

Tranzistorul este de tipul 2 N 3055 sau BDY 39 montat pe un radiator cu suprafaţa de 200 cm2.

Piesa principală ce urmează a fi confecţionată este transformatorul. Acesta este format dîntr-un miez feromagnetic cu secţiunea de 4 cm2 (tole EI), la care se lasă un întrefier de 0,5 mm.

Înfăşurările n1 şi n4 se bobinează împreună, din care 65 de spire pentru n1 (sîrmă CuEm Ø 1,2 mm), iar pentru n4 se bobinează 100 de spire cu sîrmă CuEm Ø 0,45 mm. Înfăşurarea n2 are 650 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,3 mm, iar înfăşurarea n3 are 2 050 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,15 mm.

Dacă la conectarea sursei de c.c., convertizorul nu funcţionează înseamnă că nu a fost respectat sensul înfăşurărilor bobinelor.

Modul cum se interconectează bobinele transformatorului este indicat pe schema cu puncte negre.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top