Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Rezistoare

 

Rezistoarele sînt fabricate în gama lΩ÷10MΩ, cu tolerante ±5%. ±10%, ±20%, la puterea de 0,125 W, Umax= 200 V, cu dimensiunile: L=3,2 mm, l=1,6 mm, H= 0,6 mm, v. fig. 6.1, (se produc şi rezistoare pentru Pn=0,1 W, dimensiunile lor fiind ceva mai mici: 2,0×1,25×0,6 mm). Lăţimea suprafeţei metalizate, de contact, este de 0,51 mm (pentru Pn= 0.1 W) sau de 0,76 mm (pentru Pn=0,125 W).

f6.1 and 6.2

Structura şi tehnologia de obţinere a unui astfel de rezistor sînt similare structurii şi tehnologiei rezistoarelor cu peliculă de oxizi metalici: pe un substrat de alumină (AI2O3) de înaltă puritate, 1 (fig. 6.2.), se depun prin serigrafîe, la extremităţi, două zone plane din peliculă de argint-paladiu (Ag-Pd), 2, iar între acestea pelicula rezistivă, 3. Structura şi grosimea acestei pelicule sînt determinate de valoarea nominală ee se doreşte a fi obţinută, ajustarea efectuîndu-se cu fascicul laser, după fixarea peliculei rezistive prin tratament termic.

Urmează apoi depunerea unui strat metalic, 4, la extremităţile cipului rezistiv, care asigură contactul electric între peli-cula rezistivă şi circuitul imprimat şi permite fixarea rezistorului pe placa de cablaj. Pelicula rezistivă este protejată cu un strat de glazură, 5. Componentele realizate astfel pot să reziste la imersie totală în aliaj de lipit şi au o intensitate (rată) de defectare λ≤10-9h-1.

La aceleaşi dimensiuni se fabrică şi o componentă de valoare 0Ω, folosită în scurtcircuitarea traseelor [25], [26], [27].

Rezistoare în prezentare SMD au fost asimilate şi omologate în ţară la CCSIT – CE, I.C.P.E., I.P.E.E. – Curtea de Argeş.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top