Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Modele de cablaje imprimate

 

Pentru exemplificare, se prezintă în final cîteva modele de cablaje imprimate, corespunzătoare principalelor etape de realizare a lor pe baza metodei serigrafice — cea mai utilizată industrial. Astfel, în fig. 4.19 este fotografiată, înainte de corodare, faţa acoperită (prin serigrafiere) a unui semifabricat placat cu cupru. După corodare, cuprul din zonele neprotejate este eliminat, iar zonele acoperite cu cerneală serigrafică rămîn, constituind configuraţia cablajului imprimat de realizat.

Imaginea acestui cablaj — după spălarea cernelii serigrafice din zonele protejate — este prezentată în fig. 4.20. De remarcat apariţia suportului izolant (din pertinax — de culoare roşiatică) în zonele neprotejaîe din fig. 4.19. Zonele mai late, rămase acoperite cu cupru, reprezintă de obicei conductorul de masă al circuitului imprimat. Toate traseele conductoare (inclusiv conductorul de masă) se acoperă cu un lac protector special — termorezistent şi în general colorat — permiţînd, „cositorirea selectivă” a cablajului (după găurire şi implantarea componentelor, v. fig. 4.21). În scopul fixării simultane a tuturor terminalelor acestora — de exemplu prin lipire într-o baie de aliaj de lipit.

f4.19

f4.20

Acoperirea selectivă cu lac protector a porţiunilor pe care nu trebuie să se depună aliajul de lipit din baie are — pe de o parte — rolul de-a economisi aliajul şi de-a evita apariţia unor punţi conductoare între trasee vecine ale cablajului, iar — pe de altă parte — constituie un mijloc eficient de protejare a suprafeţelor metalice ale cablajului contra coroziunii.

f4.21

Operaţia de cositorire selectivă a cablajelor este considerabil facilitată prin precositorirea cablajelor — înainte de implantarea componentelor (fig. 4.22). Se realizează astfel şi o protecţie anticoroziune a suprafeţe-lor rămase neacoperite cu lac.

În general, faţa cablajului pe care se montează componentele este şi ea imprimată — tot prin serigrafiere, dar cu cerneală de culoare deschisă — în scopul inscripţionării codurilor/valorilor componentelor de montat (eventual şi al desenării contururilor acestora) pentru a facilita atît poziţionarea cît şi identificarea/localizarea componentelor respective (v. fig. 4.23).

f4.22

f4.23

După montarea prin lipire a componentelor, cablajul imprimat poate arăta ca în fig. 4.24 (faţa cu componente).
S-au notat: C= condensator; T=tranzistor; R= rezistor.

f4.24


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top