Transpunerea imaginii cablajului imprimat de pe filmul fotografic (fotoşablon) pe semifabricatul placat se poate efectua şi prixi metoda serigrafică („serigrafie”). Deşi aceasta metoda realizează unii parametri calitativi inferiori celor obţinuţi prin metoda fotografică (rezoluţie; 1,5 mm în loc de 0,5 mm; precizie: ±0,3 mm în loc de ±0,15 mm), ea este larg utilizată în producţia industrială de mare ‘srerie a cablajelor imprimate intrucît asigură obţinerea unei productivităţi maxime şi a unui preţ de cons mai redus, permiţînd totodată automatizarea totala a procesului tehnologic respectiv.
Principalele etape ale metodei serigrafice sînt indicate în fig. 4.9.
În acest caz, configuraţia cablajului imprimat de realizat este protejată contra corodârii prin aplicarea unui strat de vopsea/cerneala serigrafică specială, cu ajutorul unei „site serigrafice” specifice.
Această sită (sau „şablon”) este de regulă o „pînză” cu ochiuri toarte fine şi bine întinsă pe o ramă dreptunghiulară avînd dimensiunile mai mari decît cele ale plăcii cu cablaj imprimat. Realizarea sitei serigrafice implică obturarea anumitor ochiuri in scopul transpunerii imaginii alb/negru de pe filmul fotografic într-o imagine cu ochiuri obturate, respectiv libere, pe sită. În acest scop, pe sita nouă (avînd toate ochiurile libere) se aplică mai întîi un strat fotosensibil din FOTOREZIST care este expus la lumină prin intermediul fotoşablonului pozitiv (continînd configuraţia cablajului imprimat). În ochiurile iluminate, folorezisiul polimerizează şi se întăreşte fixîndu-se pe sită şi obturîndu-i ochiurile), în timp ce în zoneie neluminate fotorezistul poate fi îndepărtat (prin spălare cu apa caldă) permitînd reapariţia ochiurilor libere. Astfel, sita devine un „negativ” conţinînd imaginea cablajului imprimat.
În etapa următoare, se transpune (imprimă) această imagine pe folia de cupru a semifabricatului placat.
Pentru aceasta, se pune sita în contact direct cu folia, iar pe cealaltă fată a sitei sa aplică vopsea/cerneală serigrafică prin întindere — pe întreaga suprafaţă a sitei — cu ajutorul unei raclete (şpaclu) speciale (fig. 4.10). Translatînd această racletă, cerneala serigrafică va pătrunde prin ochiurile rămase libere ale sitei, imprimîndu-se pe folia de cupru — zona ochiurilor obturate rămînînd neacoperită cu cerneală.
Astfel se obţine pe folia de cupru o imagine „pozitivă” şi în relief a cablajului imprimat, realizată cu ajutorul vopselei/cernelei serigrafice. După uscarea acesteia, se realizează corodarea şi celelalte operaţii indicate la metoda fotografică (§4.4.1).
În producţia de serie — conform metodei serigrafice — a cablajelor imprimate, se utilizează maşini specializate — manuale, semiautomate sau automate.
Articole din aceasi publicatie