a) Condensatoarele cu hîrtie se realizează prin bobinarea a două folii de aluminiu care alcătuiesc armăturile, separate de două sau mai multe folii de hîrtie impregnate care constituie dielectricul. Schematic, bobinarea condensatorului este redată în figura 2.12 a. Armăturile eu dimensiuni cuprinse între 5şil5 fim se pot plasa suprapuse —bobinarea inductivă (efectul inductiv parazit la acest tip de bobinare este supărător la frecvenţă mai înalta), sau decalate— bobinare neinductivă (bobina astfel realizată se scurtcircuitează la capete şi în acest fel efectul inductiv dispare; se realizează în acest mod o zonă care va fi metalizată şi care permite plasarea terminalelor). Secţiunea bobinei condensatorului în cele două variante este ilustrată în fi-gura 2.12 b şi c. La bobinele inductive, contactul cu exteriorul se face cu ajutorul unor lamele de contact djn cupru cositorit, ca în figura 2.13 (pentru bobinele mari se plasează mai multe lamele de contact pe armătură); pentru condensatoarele bobinate neinductiv terminalele sînt din sîrmă de cupru cositorită, sudate de zonele metalizate. Bobinarea se efectuează cu maşini de bobinat automate (figura 2.14 şi 2.15).
Fig. 2.12. Construcţia condensatoarelor cu hîrtie: a) schema de bobinare; b) secţiunea prin bobina cu armături suprapuse; c) secţiune prin bobina cu armături decalate.
Fig. 2.13. Realizarea contactelor exterioare la condensatoarele cu hîrtie (bobinare inductivă); a) plasarea lamelelor de contact; b) bobina finală.
Fig. 2.14. Maşina de bobinat condensatoare cu hîrtie – vedere din faţă
Fig. 2.15. Maşina de bobinat condensatoare cu hîrtie – vedere laterală
După bobinare, condensatoarele se impregnează cu dielectrici lichizi (ulei de condensator, triclordifenil etc.) sau solizi (parafină, răşini epoxidice); prin această operaţie se determină creşterea rigidităţii dielectrice (eventualele incluziuni de gaze din dielectric sînt înlocuite cu impregnant).
Condensatoarele sînt protejate prin mulare în „compound” epoxidic sau sînt introduse într-un tub de aluminiu etanşat cu răşină epoxidică sau cu rondele din pertinax cauciucat (cele mai răspîndite) ca în figura 2.16. Se observă că cele patru condensatoare din figură, identice ca aspect, diferă prin gabaritul determinat de lăţimea şi lungimea foliei de aluminiu (fixate în funcţie de capacitatea nominală) şi de numărul de straturi de hîrtie folosii (în funcţie de tensiunea nominală la care este proiectat condensatorul).
Fig. 2.16. Condensatoare cu hîrtie încapsulate
b) Condensatoarele cu hirtie metalizată sînt caracterizate printr-o capacitate specifică mai mare, datorită faptului că armăturile sînt pelicule metalice (aluminiu de obicei) foarte subţiri (zecimi de micron) depuse în vid pe hîrtia lăcuită în prealabil. Condensatorul se realizează prin bobinarea a două straturi de hîrtie metalizată, astfel realizată încît armăturile să fie decalate (figura 2.17).
Fig. 2.17. Construcţia condensatoarelor cu hîrtie metalizată: a) schema de bobinare; b) bobina condensatorului: cu pelicule metalice decalate.
Fig. 2.18. Înlaturarea defectelor dielectricului la condensatoarele cu hîrtie metalizată: a) hîrtie de condensator cu defecte; b) hîrtie acoperită cu lac; c) hîrtie metalizată; d) hîrtie metalizată cu defectur înlăturat.
După bobinare, pentru înlăturarea eventualelor zone de scurtcircuit care pot apare între armături datorită imperfecţiunilor dieiectricului, se aplică bobinei condensatorului o tensiune progresiv crescătoare, mai mare decît Un; curenţii locali de scurtcircuit încălzesc puternic pelicula depusă, care se evaporă, înlăturîndu-se astfel regiunea defectă din circuit; fenomenul este ilustrat în fig. 2.18. Suprapunerea hîrtiei astfel încît zonele metalizate să fie decalate permite, prin metalizarea extremităţilor bobinei. înlăturarea efectului inductiv parazit şi lipirea terminalelor din sîrmă de cupru cositorită (prin sudură pe aceste zone). Protejarea acestui tip de condensator se poate realiza în mai multe moduri; în tub de Carton, în tub metalic (aluminiu sau cupru) sau prin miilaj în amestec de substanţe plastice (figura 2.19).
Fig. 2.19. Protejarea condensatoarelor cu hîrtie metalizată: s) în tub de carton; b) în tub de aluminiu; c) mulaj plastic; d) tub de cupru.
Articole din aceasi publicatie