Pentru circuite în care intervin puteri disipate mari (de la 1 W pînă la 250 W) se folosesc rezistoarele bobinate (cimentate sau în corp ceramic). Structura internă a unui rezistor bobinat cimentat este redată în figura 1.16.
Fig. 1.16. Structura internă a unui rezistor bobinat cimentat: 1 — tronson din fibră de sticlă; 2 — fir rezistiv bobinat; 3 — terminal cu căpăcel; 4 — strat de ciment; 5 — peliculă de vopsea.
Rezistorul bobinat cimentat este alcătuit dintr-un tronson din fibre de sticlă 1, pe care se spiralează un fir rezistiv 2; pentru realizarea contactelor exterioare se folosesc terminale axiale prevăzute cu căpăcele, 3.
Protecţia se realizează cu un strat de ciment siliconic 4, peste care se aplică o peliculă de vopsea 5.
Rezultatele principalelor faze ale fluxului tehnologic pentru acest tip de rezistoare, sînt ilustrate în fig. 1.17: prin răsucirea unui mănunchi de fibre de sticlă se obţine un tronson continuu cu bune proprietăţi mecanice, termice şi electrice; pe acest tronson se bobinează un fir rezistiv din aliaj Cu-Ni sau Cr-Ni care este fixat pe tronson cu ajutorul unui lac dielectric. Din acest tronson bară se taie tronsoane rezistive de lungime necesară obţinerii unei anumite valori nominale (toate aceste operaţii se execută la o instalaţie complexă complet automată):
tronsonul este prevăzut cu terminale axiale cu căpăcele care se conectează prin presare; rezistorul astfel obţinut este protejat prin acoperire cu un strat de ciment siliconic; urmează apoi vopsirea şi marcarea acestuia.
Rezistoarele fabricate prin această tehnologie la I.P.E.E. — Curtea de Argeş pot atinge puteri pînă la 9 W.
Fig. 1.17. Fazele tehnologice de fabricare ale rezistoarelor bobinate, cimentate: a — tronson de fibră de sticlă cu fir conductor spiralat şl fixat pe suport; 6 — tronson rezistiv prevăzut cu terminale cu căpăcele fixate prin presare; c — rezistor protejat cu un strat de ciment siliconic.
Pentru puteri cuprinse în domeniul 2 W – 20 W se folosesc rezistoare bobinate introduse în corp ceramic. Procesul tehnologic de obţinere a tronsonului rezistiv echipat cu terminale cu căpăcele este similar celui descris mai sus.
Figura 1.18 reproduce fazele tehnologice de fabricaţie ale acestei componente:
a — obţinerea tronsonului cu conductor spiralizat
b — fixarea prin presare a terminalelor neegale prevăzute cu căpăcele
c — obţinerea corpului ceramic (prin tehnologie proprie materialelor ceramice) care poate fi tubular, cu secţiune pătrată sau profilat de diferite dimensiuni
d — rezisţorul este introdus în acest corp ceramic; spaţiul liber rămas se umple cu material izolant (nisip cuartos) şi la capete se cimentează (cu ciment siliconic).
În afară de aceste două tipuri de rezistoare de putere folosite în aparatura electronică, se mai realizează la noi în tară rezistoare bobinate antiparazitare şi rezistoare bobinate de mare putere.
Rezistoarele bobinate antiparazitare sînt folosite la motoarele auto pentru antiparazitare. Ele constau dintr-un suport izolant (fibre de sticlă) pe care se bobinează un fir conductor fixat cu ajutorul unui lac dielectric; terminalele sînt sub forma unor căpăcele stanate care prin presare realizează contactul electric cu firul rezistiv, la capetele tronsonului; sînt acoperite cu un lac protector.
Rezistoarele bobinate de putere sînt construite prin bobinarea unui fir conductor pe un suport ceramic tubular; pot fi fixe sau reglabile, iar protecţia se realizează fie prin cimentare (strat de ciment siliconic, terminalele fiind coliere radiale de care se pot ataşa cabluri litate, papuci etc.) sau prin glazurare (terminalele sînt plate, fixate la capete).
Fig. 1.18. Fazele tehnologice de fabricare ale unui rezistor bobinat introdus tn corp ceramic: a — tronson rezistiv; b — tronson cu terminalele fixate: c — corp ceramic; d — produs final.
Acest tip de rezistoare se construiesc pentru puteri cuprinse între 5÷250 W.
Articole din aceasi publicatie