Articole electronica, kituri, scheme
Antene

ROS-metru pentru unde ultrascurte

 

Pentru a evita perturbarea functionarii liniei coaxiale la frecventele mari (gama de ultrascurte) trebuie ca tronsonul de cablu ce serveste pentru reglarea aparatului sa aiba aceeasi impedanta.

In acest scop vom realiza aceasta portiune de cablu dintr-un tub si o tija din alama sau cupru, ale caror diametre sint indicate in fig. 313.

Figure 313

in primul rind vom alege cutia metalica in care vom realiza montajul, astfel incit sa incapa atit tronsonul, cit si instrumentul de masurat si celelalte piese, fara sa se atinga. Odata cutia stabilita, taiem tubul si tija de alama sau cupru la lungimea cutiei, respectind diametrele indicate in fig. 313. Realizam doua orificii dreptunghiulare, in care vom fixa doi suporti izolanti (fig. 313 b). Montam pe peretii laterali ai cutiei doua prize coaxiale. Trecem apoi la realizarea tubului coaxial, cositorind in primul rind tija de 6 mm diametru la contactele centrale ale prizelor coaxiale si apoi tubul de alama la contactul exterior al prizelor.

Taiem doua bucati dreptunghiulare de plexiglas sau material plastic dintr-o rigla de scoala de 50 mm lungime, pe care le fixam deasupra celor doua orificii dreptunghiulare. Prin fiecare din ele introducem cite o bucla din conductor de cupru cu diametrul 1,5 mm, avind grija sa nu se atinga de tubul metalic. Circuitul de masurat, care foloseste un microampermetru de 100 μA, se conecteaza la alegere printr-un comutator in A sau in B, si contine si o priza coaxiala pentru verificarea modulatiei, ce se fixeaza de asemenea pe cutie, lateral (fig. 313 c).
Reglajul il vom face cu un radioemitator de circa 12 W, pe banda de 144 MHz.

— Punem comutatorul pe pozitia „unda directa” si reglam potentiometrul pentru a avea o rezerva de sensibilitate pentru puteri mai mici. Conectam la iesirea montajului o sarcina artificiala de 50 sau 70 Ω.
— Reglam bucla circuitului „unda directa” pina la deviatie maxima, fara ca acul instrumentului sa ajunga la capat.
— Punem comutatorul pe pozitia „unda reflectata” si inversam intrarea comutatorului la iesirea aparatului si antena la intrarea lui. Reglam cea de a doua bucla pentru deviatia maxima a instrumentului, fara a atinge butonul potentiometrului. Imobilizam apoi cele doua bucle din conductor de cupru cu nitrolac.

Cu ajutorul acestui aparat putem regla cuplajul radioemitatoarelor cu antena pentru transferul maxim in antena.
Sa ne reamintim relatia din care obtinem raportul de unde stationare

Figure 313 (formula)

intelegind prin 100 deviatia maxima a instrumentului.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top