Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Masurarea frecventei de rezonanta a unei antene

 

Se poate realiza usor cu ajutorul unui grid-dip-metru. In fig. 300 este data schema unui grid-dip-metru tranzistorizat compus dintr-un oscilator, la care curentul de repaus este influentat de frecventa de lucru a circuitului sau antenei cuplate la bobinaj.

Cind circuitul oscilant al aparatului si circuitul de masurat cuplat la primul sint in rezonanta, se produce o crestere rapida foarte ascutita a curentului din regimul de oscilatie normala. Circuitul de masurat poate fi un circuit oscilant Lc, o linie de rezonanta, o bobina de soc sau o antena. Montajul prezentat este echipat cu un tranzistor cu efect de cimp, a carui functionare este asemanatoare cu a tuburilor electronice, fara a prezenta incove- nieritele acestora.

Tranzistorul de tip 2N3819 lucreaza intr-un oscilator Colpitts cu frecventa variabila. Orice absorbtie de energie din bobina circuitului oscilant provoaca o crestere a curentului de alimentare. Rezistenta de 330 Ω, conectata intre sursa de alimentare si masa, pune acest curent in evidenta, iar montajul potentiometric permite obtinerea unei tensiuni in opozitie pe instrumentul de masurat, pentru ca acesta sa indice numai variatiile de curent cu o sensibilitate maxima.

Figure 300

Pe pozitia „oscilator” montajul este conectat la sursa de alimentare de 9 V si, variind frecventa de lucru, determinam valoarea pentru care are loc deviatia de curent ce indica momentul in care frecventa de lucru a circuitului sau antenei masurate coincide cu frecventa de lucru a oscilatorului. Butonul de actionare a condensatorului variabil fiind gradat in frecvente, putem citi direct aceasta frecventa.

Figure 301

In pozitia „dioda” alimentarea este intrerupta si ne servim de portiunea baza-emitor pentru detectia curentilor ce apar ia capetele bobinajului, atunci cind acesta e cuplat cu un circuit oscilant al unui generator de radiofrecventa.

Montajul se realizeaza pe un circuit imprimat cu dimensiunile 38 x 58 mm, pe care sint montate majoritatea elementelor componente: tranzistorul FET, rezistentele si condensatoarele pe partea superioara, bobinajul de 750 μH, contactele de legatura ale diferitelor elemente pe partea inferioara.

In fig. 301 este aratat planul de cablaj pe partea superioara a circuitului imprimat. Se observa suportul novai pentru bobinajefe schimbatoare, care se fixeaza intr-o gaura facuta in placa circuitului imprimat.

Figure 302

Trei picioruse sint conectate la un grup de patru conductoare avind culori diferite (galben, alb, portocaliu, albastru), firul albastru corespunzind masei circuitului imprimat. Un conductor dezizolat de 1 mm diametru leaga masa circuitului imprimat la contactul lamelor mobile ale condensatorului variabil dublu de 110+220 pF, fixat direct pe fundul cutiutei. Condensatorul variabil este model miniatura, ca pentru radioreceptoare cu tranzistoare, iar bobinele schimbatoare se realizeaza pe carcase din polistiren de 12 mm diametru cu miezuri magnetice, lipite pe culoturi noval. Fiecare bobinaj este realizat cu conductor de. cupru emailat cu spire adiacente, si anume:
Banda 1,5—4 MHz: 60 spire, conductor Ø 0,3 mm
Banda 4—10 MHz: 25 spire, conductor Ø 0,3 mm
Banda 10—25 MHz: 8 spire, conductor Ø 0,5 mm
Banda 25—55 MHz: 4 spire, conductor Ø 1 mm.

Limitele benzilor de lucru se stabilesc prin reglarea miezurilor magnetice.

O alta versiune conceputa pentru a lucra in frecvente mai mari este prezentata in fig. 302 si foloseste un tranzistor cu efect de cimp Tis 34 intr-un montaj Colpitts, urmat de un amplificator de curent continuu, prevazut cu o punte de masurat, echilibrata prin potentiometruI de 100 Ω.

Dezechilibrul curentului la etajul oscilator, ca urmare a coincidentei de frecventa dintre circuitul de masurat si circuitul aparatului, determina dezechilibrul puntii, determinind indicatii la instrumentul de masurat.
Bobinele de soc Ch sint construite din 50 spire din conductor subtire, de 0,10 mm diametru, cupru-email, pe un bastonas de ferita, iar condensatorul variabil este de tipul 2 x 60 pF.

Bobinele schimbatoare se realizeaza pe carcase de polistiren cu diametrul 12 mm, prevazute cu miezuri de ferita, si anume:
Banda 30—50 MHz: 21 spire adiacente, conductor CuEm Ø 0,3 mm
Banda 50—80 MHz: 7 spire adiacente, conductor CuEm Ø 0,5 mm
Banda 80—130 MHz: 4 spire lungime bobinaj, 8 mm conductor Ø 1 mm
Banda 130—175 MHz: 2 spire lungime bobinaj, 6 mm conductor Ø 1 mm
Banda 175—250 MHz: o bucla sub forma unui ac de par cu lungimea de 2,5 cm si largimea 1,5 cm, realizata dintr-o banda de alama de 4 mm latime.

Etalonarea grid-dip-metrelor trebuie facuta cu mare precizie fie cu ajutorul unui generator de radiofrecventa precis etalonat, fie cu ajutorul unui radioreceptor de trafic, cu etalonare precisa si detaliata.
Grid-dip-uI poate fi utilizat pentru masurarea inductantelor si capacitatilor, reglajul circuitelor, liniilor de alimentare si antenelor.

Elementele de masurat se cupleaza printr-o bucla cu bdbinajul grid-dip-ului.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top