Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Pierderi in cabluri

 

Pentru, legatura dintre antena si radioreceptor sau radioemitator se utilizeaza doua tipuri de cabluri, cel panglica de 300 Ω impedanta si cablurile coaxiale de 50—75 Ω impedanta.

În special atunci cind facem receptia unor semnale relativ slabe, cum sint cele ale statiilor de radioamatori, sintem obligati a folosi cabluri cu pierderi mici. Cu toate acestea, lungimea peste masura a cablurilor provoaca importante pierderi de energie. Astfel, instalarea unei antene la circa 20 m de soi solicita un cablu de legatura de circa 25 m, care poate provoca o atenuare a semnalelor de 2,5 dB, deci practic se divide puterea preluata de antena cu 1,33.

De aceea trebuie analizata intotdeauna cu grija lungimea cablurilor necesare pentru una sau alta din pozitiile antenei.

În afara cablurilor obisnuite, exista si altele in care distanta dintre conductorul central si camasa metalica exterioara este mentinuta printr-o spirala de material izolant. În acest fel izolamentut dintre cele doua conductoare este format partial de acest material si partial de aer.

Vom avea grija ca la punctul de jonctiune al cablului cu antenna cablul sa aiba o bucla, astfel incit apa de la ploi sa nu se prelinga pe cablu pina la instalatie.

Fixarea pe imobil a cablului de coborire se va face cu ajutorul unor coliere. Totdeauna vom sacrifica estetica pentru o buna izolare.

Cablul panglica de 300 Ω impedanta prezinta unele avantaje.

Este simetric, deci poate fi conectat direct la o antena simetrica.

— Are pierderi reduse, mai putin de 0,12 dB pe metru la frecventa de 200 MHz.

Pretul sau este mai redus.

Trebuie insa mare atentie pentru a mentine panglica cit mai departe de suportul antenei si a o prinde la capat intre doua placute izolante, pentru a nu ramine suspendata cu toata greutatea pe cele doua capete cositorite.
De asemenea, nu vom utiliza un astfel de cablu panglica decit la antenele care au impedanta de intrare de 300 Ω sau pentru antenele cu impedanta mica, folosind un balun cu raport 1/4.

Putem intrebuinta si o alta formula. Folosim doua cabluri coaxiale de 75 Ω impedanta, montate paralel, si obtinem o linie de alimentare cu impedanta 150 Ω. Cele doua conductoare centrale vor fi folosite drept conductoare ale liniei de alimentare, sar camasile metalice vor fi legate impreuna si puse la masa.

Între cele doua conductoare active izolamentul fiind dublu, pierderile vor fi de doua ori mai reduse, adica sub 0,1 dB pe metru.

Desigur, solutia poate fi aplicata numai in cazul antenelor cu impedanta 150 Ω.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top