Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Cuplarea prin filtrul Π

 

Foarte frecvent se folosesc pentru cuplarea liniei de alimentare cu radioemitatorul schemele cu filtru π, care prezinta urmatoarele avantaje:
— Permit acordarea liniilor de alimentare ale caror dimensiuni prezinta abateri de la dimensiunile critice si deci folosirea lor, ceea ce poate fi foarte util de la caz la caz.
— Cu ajutorul circuitului π se pot cupla cu etajul de iesire al radioemitatorului orice tip de linie de alimentare, ca si radiante de orice tip.
— Circuitul π constituie si un filtru de banda „trece jos”, prin care trec frecventele mai joase decit cea de lucru, atenuind in mare masura frecventele mai inalte ca frecventa de lucru. in acest mod se obtine o atenuare mare a armonicilor pe frecvente mai inalte si reducerea corespunzatoare a perturbatiilor radio si de televiziune.
Desigur ca filtrul π nu poate suprima in totalitate orice nivel de radiatii parazitare, dar el poate constitui un element util, care asigura o filtrare eficace la iesirea radioemitatorului, dupa ce am luat si toate masurile necesare in interiorul radioemitatorului pentru eliminarea radiatiilor parazitare.

Pentru liniile de alimentare acordate se folosesc filtre simetrice, in fig. 278 a si b sint date scheme de cuplare a filtrelor n cu etaje de iesire simetrice.

Figure 278

In cazul cuplajului cu un etaj de iesire asimetric se procedeaza la simetrizarea acestuia ca in fig. 276, apoi se conecteaza cu filtrul π simetric, asa cum se arata in fig. 278. Daca insa din diferite motive nu se poate realiza simetrizarea etajului final, atunci conectam etajul de iesire cu linia de alimentare prin intermediul unei linii de cuplaj, ca in fig. 279. In acest caz bobina de cuplaj L1 trebuie sa fie conectata la pamint cu capatul dinspre capatul „cald” al bobinei L din circuitul de iesire al radioemitatorului. intre cele doua grupuri de bobine, L si L1, respectiv, L2 si L3, cuplajul trebuie sa fie cit mai restrins.

Bobinele de cuplaj L1 si L2 au de obicei 2—4 spire, iar bobina L3 este ceva mai mare. Bobinele L1 si L2 sint mobile, pentru a putea stabili prin mutarea lor cea mai buna simetrie a schemei.

Condensatoarele C1 si C2 au cite 300 pF, iar CA, 2 x 500 pF. Bobinele L sint corespunzatoare benzii de lucru. Exemplu pentru gama de 80 m au circa 30 spire din conductor de cupru argintat, cu diametrul 3 mm si diametrul spirei 50 mm.

Figure 279

Acordul in cazul acestei scheme de cuplaj se desfasoara astfel:
— Circuitul de iesire se deconecteaza de filtrul π si se acordeaza pe frecventa de lucru a radioemitatorului. Daca este posibil, mai inainte se reduc tensiunile de alimentare la anodul si grila- ecran ale tubului final. Acest acord nu se mai reface in timpul reglajelor.
— Circuitul π conectat cu linia de alimentare se cupleaza cu circuitul de iesire producind un dezacord al acestuia. Modificind apoi capacitatea condensatoarelor C1 si C2, obtinem din nou acordul circuitului de iesire pe frecventa de lucru. Condensatorul CA se gaseste in acest timp in pozitia medie.
— Modificam putin cite putin capacitatea lui CA, pentru a obtine o crestere a curentului in linia de alimentare si, paralel cu aceasta, racordam circuitul de iesire prin reglajele lui C1 si C2.

Cind in ambele ramificatii ale filtrului π simetric obtinem maximum de curent, acordul poate fi considerat terminat. Daca insa curentii din cele doua ramificatii nu sint egali cu toate reglajele facute, va trebui sa modificam cuplajul cu circuitul de iesire pina obtinem aceasta egalitate.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top