Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antenele mobile tip elice (Helix hip3 pentru unde decametrice)

 

Acest sistem de antena este de asemenea in mod frecvent folosit, prezentindu-se ca o nuia sau bici cu o lungime de circa 2m. Antena este monobanda, lucrind in λ/4 si se realizeaza din conductor emailat, bobinat in cea mai mare parte, spira linga spira, pe un suport izolant, prezentindu-se ca in fig. 267.

Figure 267

Dupa realizare, antena se ajusteaza montata pe vehicul, pentru rezonanta in mijlocul benzii de lucru. Montarea ei se face pe partea din fata sau din spate a masinii. De preferinta, cablul coaxial de cuplaj intre emitator si antena va fi cit mai scurt, o portiune lunga de cablu modificind punctul de rezonanta al intregului ansamblu.
Antena se realizeaza pe o tija izolanta din poliester sau fibre de sticla, avind lungimea de 1,80—2,00 m, cu urmatoarele diametre la baza si la virf.

Pentru 3,5 si 7 MHz = diametru baza 10,6 mm, virf 7,2 mm.

Pentru 14,21 si 28 MHz = diametru baza 9,6jnm, virf 6,2 mm.

Realizarea practica: bobinam, pornind de la virf, sectiunea a cu spire adiacente, iar pentru portiunea b cu spire distantate, cu pas din ce in ce mai larg, pina la baza suportului, unde se conecteaza la un surub metalic central, cu ajutorul caruia antena se fixeaza in izolatorul montat pe cafroserie.

Realizarea antenei fiind destul de laborioasa, este preferabil sa realizam sectiunea a ceva mai mare la baza, pentru ca apoi, decupind spira cu spira, sa ajungem comod la rezonanta pe frecventa dorita. In tabelul 21 sint datele de realizare.

Figure 267 (table 21)

Alimentarea antenei se face prin cablu coaxial cu impedanta 52 Ω. Reglajul se executa cu ajutorul unui grid-dip-metru cuplat printr-o jumatate de spira la baza antenei, ca in fig. 268.

Figure 268


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top