Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena “zigzag”

 

Prezinta o banda larga de lucru si este formata din doua patrate, amplasate unul deasupra celuilalt, alimentate central (fig. 253 a) si excitate sinfazic. Antena radiaza unde electromagnetice polarizate orizontal.

Figure 253

Lungimea laturii fiecarui patrat este egala cu λ/4, lungimea totala fiind de aproximativ 2λ. In cazul cind antena se foloseste pentru o banda restrinsa, 4—5 MHz, cele doua patrate pot fi confectionate din conductor cu diametru suficient pentru a asigura stabilitatea mecanica a constructiei. O constructie foarte stabila se obtine utilizind banda de tabla, ceea ce asigura si o latime mare a benzii de lucru. Antena poate fi confectionata si din doua conductoare paralele (fig. 253 c), patratele exterioare corespunzind frecventei celei mai mici, iar patratele interioare, frecventei celei mai mari.

Conductoarele din virful patratelor sint conectate intre ele prin stilpul metalic de sustinere, in punctele A si B. Punctele C, D, E si F, unde avem tensiuni maxime, vor trebui foarte bine izolate de suportul metalic. In punctele XX se racordeaza linia de alimentare. Reflectorul este format dintr-un gratar asezat la distanta de 0,12λ de vibrator. Distanta nu este critica, putind varia de la 0,1λ pina la 0,2λ, afectind insa rezistenta de radiatie a antenei.

Distanta dintre conductoarele ce formeaza gratarul reflectorului este de 0,05λ, iar latimea reflectorului, 0,65λ. Lungimea reflectorului este ceva mai mare decit distanta dintre punctele A si B. Rezistenta de radiatie este circa 60 Ω, alimentarea antenei putindu-se face prin cablu coaxial de aceasta impedanta, dupa schema din fig. 254. Se recomanda folosirea unui dispozitiv de simetrizare. Dimensiunile antenei pentru banda de 144 MHz sint urmatoarele:

Reflectorul: latimea 130 cm, inaltimea 160 cm, distanta intre conductorii reflectorului circa 10 cm.

Vibratorul: latura patratului 53 cm (lungimea totala a conductorului antenei este de 424 cm); distanta pina la gratarul reflectorului 30 cm.

Cistigul de cimp al antenei este 11-12 dB.

Figure 254


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top