Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena fluture

 

Este foarte utila pentru receptionarea unui spectru larg de frecvente in gama undelor ultrascurte, cu un cistig bun, ce creste odata cu frecventa. Astfel, incepind cu frecventa de 50 MHz si mergind catre undele decimetrice, acest cistig se mareste treptat. In fig. 255 a este prezentata antena cu toate dimensiunile de constructie.
Cele doua triunghiuri echilaterale ce formeaza antena au laturile de 2,45 m fiecare, virfurile triunghiurilor fiind amplasate la distanta mica unul de altul in punctele XX. Planurile ambelor triunghiuri sint amplasate sub un unghi de 60° unul fata de celalalt, directia principala de radiatie si receptie corespunzind bisectoarei acestui unghi (fig. 255 b).

Figure 255

In constructia realizata de DL1FQ ramele triunghiurilor au fost confectionate din tevi de fier, iar interiorul din plasa metalica zincata, cu ochiurile de 20 mm. In fig. 255 c sint aratate diagramele de. radiatie ale acestei antene. La frecventa de 60 MHz, diagrama este aproape circulara, cu trei lobi principali, care dau un cistig destul de mare (7 dB). La 90 MHz, pe directiile principale de radiatie cistigul de cimp este 6 dB, iar diagrama prezinta si doua minimuri pe directia inversa. La aceasta frecventa se poate conta pe o receptie satisfacatoare pe un sector de 300°.

Pe banda de 144 MHz cistigul de cimp este apreciabil, circa 16 dB, iar latimea lobului principal este inca destul de mare.

Mergind catre frecvente mai mari, pina la 300 MHz, desi teoretic ar trebui sa avem o crestere a cistigului de cimp, practic se observa o stagnare a acestuia si chiar o usoara scadere, ca urmare a folosirii plasei de sirma zincata, care la aceste frecvente prezinta o rezistenta sesizabila si cresc pierderile prin efectul de suprafata.

In plus, ochiurile plasei de sirma (20 mm) sint prea mari la aceste frecvente. Inlocuirea plasei zincate cu o plasa de cupru, cu ochiurile de maximum 5 mm, imbunatateste substantial situatia, Lungimea laturii triunghiurilor de 2,45 m este optima, dar la nevoie ea poate fi redusa pina la 1,65 m, pastrindu-se pentru banda de 144 MHz un cistig de cimp acceptabil.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top