Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena dipol cu reflector diedru

 

Este compusa dintr-un dipol asezat in planul bisectoarei unui reflector diedru. Acest reflector este format din tije subtiri de metal, distantate cu 0,06—0,10λ, lungi de 0,6λ si mentinute distantat prin fixarea pe traversa de sustinere (fig. 248).

Reflectorul ar putea fi realizat usor si din tabla indoita, dar la primul vint mai violent antena, ar fi distrusa, astfel incit solutia nu este practica.

Marginile diedrului vor avea lungimea minimum 2λ, pentru a asigura un cistig de cimp maxim. Pentru .lungimea 2λ si un unghi de 60° vom obtine un cistig de 12 dB. Scaderea lungimii reduce acest cistig la 10 dB.

Rezistenta de-radiatie a dipolului variaza cu unghiul de deschidere al diedrului si cu distanta dintre dipol si virfuf diedrului.

Curbele din fig. 249 dau valoarea acestei rezistente pentru diferite unghiuri ale diedrului. Pentru unghiul de 180°, corespunzind unui reflector plan, rezistenta de radiatie variaza ca si in cazul unei antene orizontale a carei distanta fata de sol se schimba.

Figure 248,249

Se observa ca pe masura ce unghiul diedru este mai mic, rezistenta de radiatie scade si, din contra, creste pe masura ce departam dipolul.

Pentru adaptarea dipolului Ia un cablu coaxial de 75 Ω putem utiliza o distanta dipol-reflector egala cu λ/4 sau λ/2, cu un reflector plan (unghi 180°), sau o distanta de 0,35λ, pentru un unghi diedru de 90°, sau o distanta de λ/2, pentru un unghi de 60°.

Putem lua in considerare folosirea unui radiant format din 2 sau 3 semiunde. in faza (fig. 249) in loc de un dipol λ/2 si cistigul a citiva dB in plus, marind rezistenta de radiatie si alimentarea prin cablu de 75 Ω, utilizind un unghi diedru mic.

Dupa cele indicate in fig. 250, cistigul maxim se obtine cu un unghi diedru de 45° si o distanta dipol-virful diedrului cuprinsa intre 0,4 si 0,5λ; aceasta din urma distanta da o rezistenta de radiatie de 18 Ω. Putem creste rezistenta de radiatie la circa 75 Ω, utilizind in loc de dipol simplu un dipol repliat cu impedanta de 4 ori mai mare. In acest fel alimentarea se poate face priritr-un cablu de 75 Ω impedanta, cu un dispozitiv de simetrizare.

Figure 250

Utilizarea unui reflector parabolic in locul unui reflector diedru complica realizarea reflectorului, fara a creste apreciabil cistigul. Pe de alta parte, dipolul trebuind sa se gaseasca in focarul parabolei, se elimina posibilitatea adaptarii ce se poate realiza cu reflectorul diedru. Cu cei doi parametri variabili: unghiul diedrului si distanta dipol-virful diedrului.

Figure 251

In fig. 251 a sint indicate dimensiunile elementelor antenelor cu reflector diedru pentru 144 MHz, si anume:
— Lungimea tijelor reflectorului = 1,20 m
— Distanta dintre tije = 12 cm
— Lungimea dipolului = 95 cm din teava Ø 20—30 mm
— Cistigul de cimp = 10 dB
— Rezistenta de radiatie = 150 Ω,
iar in figura 251 b, pentru banda 420 MHz, si anume
— Lungimea tijelor reflectorului = 42 cm
— Distanta dintre tije = 7 cm
— Lungimea dipolului = 65 cm din teava Ø 20 mm
— Cistigul de cimp = 12 dB
— Rezistenta de radiatie = 70 Ω.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top