Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena cu doua etaje si 12 elemente (cite 6 in fiecare etaj)

 

Este prezentata in fig. 244 si a fost realizata, de radioamatorul OH3EW.

Partea originala a antenei o constituie vibratorul in forma unui dreptunghi, descris in detaliu, impreuna cu sistemul-de alimentare in fig. 245 a si b. Acesta are, perimetrul total de 3.048 m, ceea ce reprezinta pentru banda de 144 MHz 1,5λ, respectiv fiecaire jumatate a dreptunghiului reprezentind 0,75λ. Excitatia vibratorului seface prin intermediuI unei Iiriii in forma de Y (fig. 245 b), la care fiecare din ramuri are lungimea de 285 mm.

Examinind separat partea de sus si de jos a dreptunghiului, vedem ca fiecare din ele formeaza impreuna cu linia in Y cite un patrat cu lungimea totala λ (fig. 245 c). Sensul curentilor in vibrator este indicat in figura si se observa ca toate conductoarele orizontale, atit cele ale dreptunghiului, cit si linia de alimentare in Y, sint excitate in faza, radiatia facindu-se deci in trei planuri.

Figure 244,245

Distanta dintre cele doua etaje, de 1 144 mm, depaseste putin λ/2. Dimensiunile elementelor antenei si distanta dintre ele sint redate in fig. 244, inclusiv traversele pe care se monteaza, iar ale vibratorului si liniei de alimentare, in fig. 245 a, b, c.

Vibratorul si linia de alimentare se realizeaza din vergele sau teava de 8 mm diametru, iar elementele pasive (directoare si reflectoare) din vergele de aluminiu de 5 mm diametru. Traversele purtatoare sint din bara de aluminiu in forma de U, cu diametrul 20 x 20 x 2 mm.

Diametrele indicate pentru vibrator si elementele pasive nu sint critice, putind oscila cu ±20%.

Rezistenta de radiatie este de circa 70 Ω, ceea ce permite alimentarea directa printr-un cablu coaxial cu impedanta de 75 Ω, fiind insa necesar un dispozitiv de simetrizare.
Cistigul de cimp al antenei este de circa 13 dB.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top