Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena cu 24 elemente realizata de Radioamatorul DJ0OB

 

Antena, realizata pentru prima bara de radioamatorul german DJ0OB, are lungimea de aproape 16 m si un cistig de cimp de circa 18 dB. Asa cum se vede din fig. 243, elementele antenei se monteaza pe doua fire de perlon avind grosimea de 1,5 mm, intinse pe doua sipci de lemn prinse de doua catarge portante.

Figure 243

Directoarele si reflectoarele se realizeaza din teava metalica usoara sau din vergele de duraluminiu cu diametrul 3 mm si se fixeaza pe cele doua fire de perlon cu ajutorul atei de perlon. Eventual, tevile metalice se pot perfora, realizind orificii de 1,8 mm, prin care trec cele doua fire de perlon.

Vibratorul radiant este un dipol repliat format din doua conductoare de diametre diferite. Portiunea de deasupra a dipolului se realizeaza din teava de cupru sau aluminiu cu diametrul 8 mm si lungimea de 998 mm. Partea inferioara a dipolului repliat, asezata la 60 mm distanta de partea superioara, este mai subtire si se confectioneaza din conductor de 2 mm diametru.

Realizarea portiunii superioare a dipolului repliat, cu un diametru de 4 ori mai mare decit cea inferioara, duce la cresterea rezistentei de intrare a dipolului la bornele de alimentare de 6,3 ori, iar rezistenta de intrare a antenei cu 24 elemente devine circa 38, Ω, deci permite alimentarea prin cablu coaxial de 50 Ω.

Dimensiunile elementelor antenei si distantele dintre ele sint indicate in figura. Catargele pe care.se fixeaza antena este racomandabil sa fie confectionate din lemn si astfel asezate, incit sa se favorizeze directia dorita pentru radiatia antenei.

Daca dimensinile locului de amplasare a antenei nu permit montarea ei, putem reduce corespunzator numarul elementelor directoare.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top