Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena cubica (Cubical-quad) cu patru elemente

 

Antena descrisa in continuare se recomanda prin cistigul de cimp electromagnetic pe care il asigura si care faciliteaza in mod deosebit traficul de radioamator atit la distante apropiate, cit si, in special, la distante mari.

Ea este formata din patru elemente patrate si functioneaza in benzile de 14, 21 si 28 MHz, cu specificarea ca pe benzile de 21 si 28 MHz functioneaza toate cele patru elemente, iar pe banda de 14 MHz numai trei elemente. In fig. 230 este aratata o vedere de ansamblu a antenei, iar in fig. 231 o vedere in plan vertical, precum si distantele dintre elemente.

Figure 230,231

Elementele antenei, in numar de 11, asa cum se vede si in fig. 230, au forma de patrat sl sint realizate din conductor de cupru cu diametrul 2 mm. Dimensiunile laturilor pentru fiecare patrat sint indicate in tabelul 16.

Figure 230,231 (table 16)

Pe traversa centrala pe care se monteaza antena sint fixate, cu ajutorul unor dispozitive de incrucisare, cele 16 bare de sustinere, ale caror dimensiuni sint date in tabelul 17.

Figure 230,231 (table 17)

Cele 11 patrate din conductor de cupru sint prinse de aceste bare prin intermediul unor izolatoare, iar in partea de jos, cu ajutorul unor placi de textolit sau material plastic izolant avind dimensiunile 10 x 5 x 1 cm.

Acordul patratelor ce functioneaza ca directoare sau reflectoare se face cu ajutorul unor bucle scurtcircuitate.
Piesele din lemn ale traversei si barele sint confectionate din pin si acoperite cu doua straturi de nitro-email. Capetele traversei la montare sint putin indoite in sus cu ajutorul a patru cabluri de capron cu diametrul 6 mm, fiecare cablu fiind prins cu un capat de teava aplicii superioare a traversei, iar cu celalalt capat de o pirghie de pe suportul de incrucisare a barelor. In acest mod se asigura rigiditatea constructiei si se compenseaza fortele de torsiune ce lucreaza asupra traversei.

Pentru alimentarea vibratoarelor pentru benzile de 21 si 28 MHz se folosesc cabluri separate, cu impedanta caracteristica de 52 Ω, iar pentru vibratorul corespunzator benzii de 14 MHz, un cablu cu impedanta caracteristica de 75 Ω. Nu sint necesare dispozitive de adaptare sau simetrizare.

Catargul pe care se ridica antena poate fi din lemn, de dimensiuni corespunzatoare, sau metalic, fixat la baza pe o placa metalica, prinsa de fundatie cu suruburi de fixare. El este sustinut de doua rinduri de cabluri de ancorare din fir de otel de 6 mm diametru, sectionate prin izolatori intercalati. In partea superioara a catargului se prinde (prin sudura sau cu suruburi) o placa de otel de 10 mm grosime, pe care se fixeaza reductorul si electromotorul cu care se efectueaza schimbarea directiei antenei. Pe aceasta placa este montat printr-un dispozitiv, adecvat si un rulment de presiune, centrul traversei de sustinere a antenei.

Desigur, antena, impreuna cu dispozitivul de rotire, pote fi montate si pe acoperisul cladirilor si pe terasele superioare ale blocurilor de locuinte,, tinindu-se insa seama in mod obligatoriu sa nu fim ecranati pe unele directii prin cladiri mai inalte, constructii metalice etc.

Acordul antenei se face cu ajutorul unui-masurator de cimp asezat la circa 300 m de locul de amplasare a antenei, cu un emitator lucrind in regim telegrafic si folosind un manipulator electronic pe pozitie „puncte”.
In cazul cind etajul final al emitatorului poate suporta, fara a se deteriora, functionarea indelungata cu purtatoare continua, vom lucra astfel eliminind manipulatorul.

Vom actiona intii asupra puntilor de scurtcircuitare a buclelor de acord de la reflectoare, mutindu-le in sus si in jos, pina determinam pozitia de raport maxim intre radiatia in fata antenei si cea in spatele ei. Se repeta apoi aceeasi operatiune asupra.directoarelor, determinindu-se acelasi raport maxim. in cazul montarii pe acoperis sau terasa, acordul se face dupa montarea definitiva a antenei, iar in cazul montarii pe pilon, acordul se face ridicind, antena la circa 10 m, dupa. care se ridica definitiv Ia circa 20 m, distanta suficienta pentru a asigura performantele antenei.

Principalele performante ale antenei sint: un cistig de cirnp de 10—12 dB in comparatie cu un dipol obisnuit acordat in banda, un coeficient de unde reflectate apropiat de 1 si un raport fata- spate de minimum 30 dB aceste performante fiind valabile in toate cele trei benzi.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top