Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena ZL

 

Prezentată în fig. 159, se aseamană ca aspect exterior cu antena W8JK, deosebindu-se însă ca principiu de funcţionare. Elementul în buclă, ce serveşte drept reflector, are lungimea fizică mai mare cu 5%, distanţa între cele două elemente fiind λ/8. Linia de alimentare încrucişată avînd lungimea λ/8, face ca elementul reflector să fie alimentat cu un decalaj de fază de 135° faţă de elementul radiant principal.

Direcţia principală de radiaţie este perpendiculară faţă de planul oscilatorului, cîştigul de cîmp electromagnetic fiind în jur de 5,5 dB, atenuarea faţă-spate fiind de circa 40 dB. Elementele antenei fiind realizate sub forma unor dipoli repliaţi, cu o bandă de lucru largă, antena nu are nevoie de reglaje suplimentare. Rezistenţa de intrare a antenei fiind în jur de 90 Ω, alimentarea se poate face fie prin intermediul unui cablu coaxial cu impedanţa 75 Ω, fie cu o linie bifilară simetrică cu impedanţa 120 Ω, cu un coeficient de unde reflectate acceptabil. Folosind dispozitive de adaptare şi simetrizare adecvate, coeficientul de unde reflectate poate fi îmbunătăţit simţitor, pînă în jurul valorii 1.

Prin rotirea antenei în jurul axei sale cu pînă la 180°, se poate obţine radiaţia maximă pe orice direcţie dorită. Această rotire devine însă dificilă din punct de vedere al alimentării prin cablu coaxial. Înălţimea minimă faţă de sol trebuie să fie λ/2, lobul de radiaţie orizontal fiind de circa 60°, iar unghiul vertical de radiaţie de circa 30°.

Antena se poate monta şi vertical, în care caz poate fi rotită mai uşor, fără dificultăţi de montare a cablului coaxial de alimentare.

Figure 159

Cei doi dipoli repliaţi se confecţionează din conductor de antenă, distanţa D fiind de circa 20 cm în benzile de unde scurte.

Cu o micşorare neînsemnată a.puterii de radiaţie, antena poate fi realizată din cablu panglica, ţinînd însă cont ca toate dimensiunile indicate se înmulţesc cu 0,82 — valoarea medie a coeficientului de scurtare. Deoarece în acest caz şi lungimea liniei de cuplare se micşorează cu 20%, distanţa între cele două elemente devine λ/10, iar rezistenţa de intrare a antenei va fi de circa 60 Ω, ceea ce permite alimentarea prin intermediul unui cablucoaxial, cu impedanţa de 60 Ω, cu un coeficient de unde reflectate foarte bun.

În tabelul 10 sînt indicate dimensiunile pentru cele două elemente ale antenei, în paranteză fiind arătate valorile pentru cazul construirii antenei din cablu panglică pentru UKW.

Figure 159 (table 10)


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top