Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena dublu dipol, cu comutarea electrică a direcţiei de radiaţie

 

În fig. 162 este prezentată antena compusă din doi dipoli repliaţi, cu posibilitatea modificării direcţiei principale de radiaţie cu 180°, prin alimentarea diferenţiată a celor doi dipoli.

Figure 162

Cei doi dipoli repliaţi în λ/2 sînt aşezaţi paralel, la o distanţă de λ/4 unul de altul, alimentarea facîndu-se prin linii din cablu panglică cu impedanţa de 300 Ω de aceeaşi lungime. În plus, se confecţionează un segment din cablu panglică, similar cu cel folosit la liniile de alimentare, a carui lungime este egală cu λ/4 şi care, cu ajutorul unui comutator bipolar, se poate conecta în serie cu oricare din cele două linii de alimentare.

Principiul de funcţionare arătat de fapt în fig. 162 constă în aceea că unul din elementele antenei, respectiv radiantul ales, se conectează direct la emiţător, iar al doilea element se alimentează prin linia de alimentare şi segmentul suplimentar în λ/4. În acest fel se creează un decalaj de faze între curenţii din cei doi dipoli de 90°, unul devenind oscilator (cel alimentat direct), iar celălalt reflector, iar direcţia de radiaţie poate fi schimbată cu 180°.

În direcţia radiaţiei de bază, coeficientul de cîştig de cîmp al antenei este de circa 5 dB, lărgimea lobului principal de radiaţie fiind 60°, iar atenuarea faţă de spatele antenei de 20 dB.

Figure 162 (table 12)

Linia de alimentare între emiţător şi punctul de comutare are impedanţa de 140—150Ω. Inconvenientul antenei este faptul că nu poate fi folosită decît pentru o singură bandă. În tabelul 12 sînt indicate datele de realizare pentru diferitele benzi de unde scurte.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top