Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena V întors

 

Reprezintă o soluţie intermediară între antenele cu polarizare verticală şi cele cu polarizare orizontală, dînd rezultate bune atît la distanţe mici, cît şi la distanţe mari, ca urmare a unghiului de radiaţie favorabil. Este de fapt un dipol cu braţele înclinate, ale cărui capete se apropie de pămînt, unghiul format de cele două braţe fiind cuprins între 90° şi 120°.

În fig. 136a este prezentată o antenă „inverted V” multiband, ce poate lucra în benzile de 80, 40, 20,15 şi 10 m, cu braţele dipolului de 20,00 m, un unghi între braţe de 90° şi alimentat la centru printr-o linie bifilară cu impedanţa 300—600 Ω. Cuplajul liniei de alimentare cu emiţătorul se face printr-un circuit de adaptare prezentat în fig. 136 b.

Figure 136 - Antena V întors Inverted V

În cazul cînd antena este folosită pentru o singură bandă, braţele dipolului înclinat se calculează după formula obişnuită la antena dipol, iar alimentarea se face la centrul antenei, printr-un cablu coaxial de 52—75 Ω (fig. 137). Folosind mai mulţi dipoli înclinaţi pentru benzi diferite pe un suport comun şi alimentaţi în paralel (fig. 138), obţinem o antenă „inverted V” multiband.

Figure 137 - Antena V întors Inverted V

Figure 138 - Antena V întors Inverted V

Dipolii pentru diferite benzi se montează la distanţă unii de alţii. Astfel, la antena pentru două benzi (fig. 138), dipolii se montează perpendicular unul pe altul în plan orizontal, deci într-un unghi de 90°, iar în cazul mai multor dipoli, la unghiurile corespunzătoare, alimentarea realizîndu-se printr-un cablu coaxial comun. Lungimea braţelor dipolului pentru fiecare bandă în parte rezultă ceva mai mica decît la dipolul simplu, ca urmare a apropierii capetelor sale de pămînt şi a influenţei vecinătăţilor.

Astfel, pentru banda de 80 m, respectiv frecvenţa centrală de 3650 kHz, braţele dipolului vor avea circa 20,20 m fiecare, pentru banda de 40m, circa 10,20 m, pentru banda de 20 m, circa 5,10 m.

În practică, dupa montarea antenei, calculată conform formulei clasice, se procedează la scurtarea experimentală a braţelor dipolului pîna se obţine cel mai mic coeficient de unde reflectate în centrul benzii de lucru dorite.
Montarea antenei se realizează pe un suport central din lemn de dimensiuni corespunzătoare, pentru ca la capetele dipolului distanţa faţă de pămînt să fie de 1,5-2,00 m.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top