Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena in V

 

Prin aşezarea în formă de „V” a două antene „long wire” se poate obţine o imbunătăţire a directivităţii şi a cîştigului. O antena în „V” se compune din două elemente radiante de aceeaşi lungime, aşezate sub un unghi cuprins între 30 şi 110° (fig. 139). Cîştigul faţă de un singur radiant este de circa 3 dB. Prin mărirea lungimii elementelor radiante se obţine o creştere şi mai mare a cîştigului şi directivităţii antenei. Important este faptul că lungimea firelor radiante să reprezinte un numar întreg de λ/2 pentru banda de frecvenţe cea mai mică pe care lucrează. Unghiul optim de deschidere „a” depinde de lungimea firelor radiante. În fig. 140 este reprezentată variaţia cîştigului în funcţie de lungimea radianţilor cu unghiuri de deschidere optime.

Figure 139,140 - Antena în V

Unul din avantajele principale ale antenei în „V” este unghiul vertical de radiaţie, relativ mic, deosebit de important pentru asigurarea legăturilor la distanţe mari. Alimentarea antenei în „V” poate fi facută în mai multe feluri. Cazul cel mai simplu este alimentarea directă a celor doi radianţi de la un circuit simetric, adaptat la ieşirea emiţătorului, eliminîndu-se linia de alimentare. Această soluţie, aplicată de autor, este posibilă dacă cei doi radianţi au capătul comun in imediata apropiere a emiţătorului, într-o asemenea situaţie se poate lucra în toate benzile de radioamatori de unde scurte, folosind doi radianţi de 41,50 m lungime, aşezaţi la un unghi de 60…90°, dupa banda pe care se solicită cel mai bun randament.

În cazul cel mai frecvent alimentarea antenei în „V” se realizează printr-o linie de alimentare acordată care permite funcţionarea antenei în mai multe benzi.

La folosirea antenei în „V” ca antenă multiband, cîştigul şi directivitatea variază de la bandă la bandă. De obicei se aleg dimensiunile şi unghiul de deschidere cele mai favorabile benzii preferate. Astfel, o antenă în „V” cu lungimea firelor radiante de 63,05 m şi cu un unghi de deschidere de 47° are dimensiunile optime pentru banda de 21 MHz (lungime 9λ/2 şi un cîştig de circa 6,5 dB). Aceeaşi antena poate fi folosită în banda de 14 MHz (lungime 6λ/2 şi un cîştig de circa 5 dB) şi în banda de 28 MHz (lungime 12λ/2 şi un cîştig de circa 8 dB). În benzile de 7 MHz şi 3,5 MHz, cîştigul se reduce corespunzător, dar antena lucrează în condiţii bune, avînd însă o directivitate mai redusă.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top