Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena în T pentru două benzi

 

Are o construcţie compactă şi ocupă un spaţiu relativ redus. Ea rezultă dintr-o antenă verticală dublă în λ/4, a cărei jumatate superioară este comprimată în sens vertical, ceea ce dă naştere formei de „T” în cazul dimensiunilor din fig. 129, în banda de 3,5 MHz antena acţionează ca radiant cu două conductoare, cu polarizare verticală a radiaţiei şi cu înalţimea de λ/8. Radiaţia se face prin partea verticală a antenei, în timp ce partea orizontală serveşte drept capacitate terminală. O mare importanţă pentru randamentul antenei o prezintă o priză de pămînt de bună calitate.Figure 129 - Antena în T pentru două benzi

În banda de 7 MHz partea verticală a antenei are lungimea de λ/4 şi serveşte ca linie de alimentare, asigurînd totodată şi adaptarea impedanţei porţiunii orizontale la impedanţa redusă a cablului coaxial de alimentare. Lungimea părţii orizontale care, în acest caz, reprezintă un dipol repliat, este de 10,65 m, distanţa dintre conductoare nefiind critică. Partea verticală are, de asemenea, lungimea de 10,65 m şi este compusă din două conductoare paralele, formînd o linie gen „scariţă”, cu o impedanţă caracteristică de 300—500 Ω. Se poate folosi ca porţiune verticală şi o panglică bifilară TV cu impedanţa de 300 Ω, dar în acest caz, ţinînd seama de coeficientul de scurtare (0,82), lungimea se reduce la 8,71 m. Pentru a obtine randamentul maxim al antenei este însă preferabilă soluţia liniei bifilare aeriene. Este recomandabil ca partea verticală a antenei să fie perpendiculară pe suprafaţa solului. Unul din conductoare se conectează la priza de pămînt, împreună cu camaşa metalică a cablului coaxial, iar celălalt, la conductorul central al cablului. Lungimea cablului coaxial nu este critică.

Respectînd aceste indicaţii, antena „T” poate fi realizată şi pentru alte benzi „armonice”, cum ar fi benzile de 7 MHz şi 14 MHz sau benzile de 14 MHz şi 28 MHz.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top