Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena Zeppelin

 

Este o antenă în λ/2, a carei alimentare se face la unul din capete, cu ajutorul unei linii acordate (fig. 114).

Antean Zeppelin 1

Un conductor al liniei de alimentare se conectează la capatul liniei, iar celălalt rămîne izolat. Lungimea liniei de alimentare trebuie să fie egală cu λ/4 sau multiplu de λ/4. În cazul cînd lungimea liniei este egală cu un număr par de λ/4 (2 λ/4; 4 λ/4; 6 λ/4 etc.), distribuţia curentului şi tensiunii corespunzatoare capătului antenei se transmit întocmai şi la capătul inferior al liniei de alimentare respective, fiind vorba de un maximum de tensiune şi un minimum de curent. În cazul cînd lungimea liniei este egală cu un numar impar de λ/4 (3λ/4; 5λ/4; 7λ/4 etc.), la capătul inferior al liniei de alimentare vom avea o distribuţie inversă a tensiunii şi curentului.

Ca urmare, în cazul unei linii în 2λ/4 alimentarea şi la capătul inferior al liniei se face în tensiune, iar în cazul 1λ/4; 3λ/4; 5λ/4 etc. alimentarea se face în maximum de curent şi nod de tensiune.

Antena Zeppelin calculată pentru lucrul în banda de 80 m poate servi şi ca antenă multiband ; pe banda de 40 m ea funcţionează în λ, iar în benzile de 20, 15 şi 10 m, respectiv, în 2λ, 3λ şi 4λ. În cazul cînd lungimea liniei de alimentare este în jurul a 40 m, adică 2λ/4 pentru banda 80 m, alimentarea se face de la emiţător în tensiune pentru toate benzile, iar în cazul cînd lungimea este în jurul a 20 m, adică λ/4 pentru banda de 80 m, alimentarea se face pentru banda de 80 m în curent, iar în celelalte benzi în tensiune.

Circuitele folosite pentru alimentare în diferite situaţii indicate sînt prezentate în fig. 115.

În practică se evită situaţia ca linia de alimentare să aibă lungimea exact egală cu un multiplu de λ/4, deoarece se favorizează apariţia unor perturbaţii cauzate de undele simfazice faţă de pămînt.

Lungimea de 13,75 m, care se alege adesea în practică, este acceptabilă pentru o antenă Zeppelin multiband, reducînd perturbaţiile şi putînd fi uşor acordată cu ajutorul dispozitivelor descrise.

O antenă Zeppelin multiband, realizata ţinînd seama de considerentele de mai sus, este arătată în fig. 116. Alimentarea ei se face pentru benzile de 80, 40, 20 şi 15 m în curent, iar pentru banda de 10 m în tensiune. O variantă are lungimea antenei propriu-zise de 20,42 m, dar în acest caz nu funcţionează ca atare decît în benzile de 40, 20, 15 şi 10 m. Pentru banda de 80 m, antena poate fi folosită scurtcircuitînd capetele conductorilor liniei de alimentare, şi antena în „L” ce se formează astfel se poate alimenta şi acorda printr-un filtru.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top