Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena dipol în buclă sau dipol repliat

 

Analizată la începutul capitolului, aceasta este o antenă monoband, prezentînd o bandă de lucru mai largă decît un dipol simplu şi o impedanţă caracteristică între 240 şi 280 ohmi (fig. 112).

Lungimea antenei este ceva mai mare ca la un dipol simplu. Distanţa D dintre conductoarele antenei este de 20 cm pentru banda de 3,5 MHz ; 15 cm pentru banda de 7 MHz ; 10 cm pentru banda de 14 MHz ; 7 cm pentru banda de 21 MHz şi 4 cm pentru banda de 28 MHz. Alimentarea antenei se face prin intermediul unui cablu panglică cu impedanţa 240—280 ohmi.

Dipolul repliat poate fi confecţionat şi din cablu panglică (fig. 113 a), dar în acest caz trebuie ţinut seama de urmatoarele considerente.Antena dipol in bucla sau dipol repliat 1Fiind rezultată din cuplarea în paralel a doua dipoluri în λ/2, constanta dielectrică a materialului izolator al cablului panglică nu influenţează coeficientul de scurtare egal cu 0,98. Pe de altă parte, dipolul în buclă poate fi considerat ca provenind din cuplarea a două linii în λ/4 scurtcircuitate (fig. 113 b), în care caz constanta dielectrică a materialului izolator influenţează coeficientul de scurtare care este egal cu 0,82. Dacă lungimea celor două conductoare ale dipolului dublu este de λ/2*0,98, antena este acordată pe frecvenţa de lucru dorită, dar segmenţii de linie în λ/4 ce îl formează sînt prea lungi, ceea ce duce la apariţia unor componente reactive suplimentare, iar dacă lungimea conductoarelor este λ/2*0,82, antena nu mai este acordată în frecvenţa dorită, iar impedanţa antenei este diferită de cea amintită.

Pentru a îndeplini ambele condiţii amintite, lungimea cablului panglică se alege egală cu λ/2*0,98, iar la distanţa de λ/2*0,82, cei doi conductori ai cablului panglică se conectează între ei (fig. 113 a).


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top