Articole electronica, kituri, scheme
Automatizari

Telecomanda optica

 

Dispozitivul poate fi utilizat pentru punerea sau scoaterea din functiune a unor consumatori electrici, ca de exemplu: televizor, aparat de radio, bec, etc.

Comanda dispozitivului se face cu un fascicul de lumina. Cand fasciculul de lumina cade pe fotodioda DF1 consumatorul conectat la bornele AB intra in functiune. Decuplarea consumatorului se face prin iluminarea fotodiodei DF2.

In figura este prezentata schema de principiu a dispozitivului. Atata timp cat fotodioda DF1 nu este iluminata (rezistenta interna mare), tranzistoarele T1, T2 sunt blocate si releul nu anclanseaza. La iluminarea fotodiodei DF1 (rezistenta interna mica) tranzistoarele T1, T2 intra in conductie si releul inchide perechile de contacte I si II. Prin contactele II se asigura alimentarea consumatorului de la retea, iar prin contactele I se face automentinerea releului si dupa ce dioda DF1 nu mai este iluminata. Automentinerea releului se realizeaza prin contactele I si tranzistorul T3 aflat in conductie.

Pentru decuplarea consumatorului electric se ilumineaza fotodioda DF2.

In acest caz intra in conductie tranzistoarele T5, T4 si se blocheaza T3. Tranzistorul T3 blocat decupleaza releul si contactele I si II se deschid. Montajul se alimenteaza de la o sursa de c.c. cu tensiunea maxima de 9.5V. Transformatorul folosit este o de sonerie. Sensibilitatea montajlului se regleaza cu ajutorul celor doi potentiometri P1, P2.

Transmiterea comenzilor optice se face cu o lanterna obisnuita de la distante de 3 – 4m. Fotodiodele (DF) se introduc in tuburi de plastic opac cu lungimea de 2.5 – 3 cm si se plaseaza la o distanta optima, astfel incat lumina sa nu cada simulatan pe amandoua.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top