Articole electronica, kituri, scheme
Iluminat

Starter electronic

 :  

Utilizarea tuburilor fluorescente la iluminatul încăperilor , datorită avantajelor pe care le prezintă, s-a răspîndit
mult. Componenta care se defectează cel mai des la acest sistem de iluminare este starterul, defectare ce duce la fenomene supărătoare cum ar fi: amorsarea greoaie, “pîlpîirea” luminozităţii, distrugerea prematură a tuburi lor etc.

Pentru evitarea fenomenelor sus-amintite propun înlocuirea starterului clasic cu unul electronic.

Montajul este legat in locul starterului clasic şi este interschimbabil cu acesta. Cu. puţină indemînare poate fi realizat chiar in căpăcelul (patronul) unui starter clasic defect. Schema electrică, prezentată în figură, este compusă dintr-un tiristor de 1A (T1N6), care este amorsat de un diac (DC33) alimentat printr-un divizor de tensiune, R1-R2. Protecţia
tiristorului şi antiparazitarea montajului sînt asigurate de grupul C2-R4. Montajul funcţionează astfel: la inchiderea
circuitului prin întrerupătorul tubului, la bornele starterului (punctele A şi B). Înseriată cu circuitul de filament al tubului fluorescent, apare tensiunea ridicată a reţelei, tensiune ce este divizată prin grupul R1-R2 şi in fiecare semiperioadă incarcă condensatorul C1. Cînd tensiunea la bornele lui C1 depăşeşte tensiunea de amorsare a diacului DC33 (poate fi inlocuit şi cu DC39 sau DC47), acesta va aplica un impuls pe poarta tiristorului T1, amorsîndu-l, deci se inchide circuitul de filamente, pentru fiecare alternanţă pozitivă.

Cînd filamentul s-a incălzit suficient pentru asigurarea emisiei termoelectrice necesare amorsării tubului, la sfîrşitul unei alternanţe p0zitive, tensiunea autoindusă asigurata de droselul L, amorseaza tubul fluorescent, scanz tensiunea la bornele lui la tensiunea la bornele lui la tensiunea de descarcare, mult inferioara celei a retelei, teniune care, divizata, debine mai mica decat cea de anclansare a diacului, deci tiristorul nu se va mai amorsa, intrerupand circuitul de filament. După amorsarea tubului, filamentele se menţin calde fără să treacă un curent prin circuitul de incălzire şi emisia termoelectrică va continua (deci şi starea amorsată) pînă cînd tubul nu este oprit din întrerupătorul general. Condensatorul C are funcţia de îmbunătăţire a factorului de putere cos φ şi din unele montaje mai vechi poate lipsi.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top