Articole electronica, kituri, scheme
Reviste

Temporizator de comanda

 :  

De multe ori, în practica amatorilor foto, este necesara marcarea cu o precizie destul de bună a unor intervale de timp, ca de exemplu in cazul developărilor color. Ar fi foarte util ca aceste perioade de temporizare să fie semnalizate prin aprinderea unui LED.

În acest sens se poate realiza un montaj simplu şi ieftin, cu o precizie destul de ridicată. Durată de temporizare este cuprinsă între 15 secunde si 4 minute fiind independentă de tensiunea de alimentare, cand aceasta variază între 9 V şi 5 V. Ca urmare, circuitul poate fi alimentat de la o baterie miniatură de 9 V un timp îndelungat, consumul fiind determinat practic doar de funcţionarea LED-ului.

Elementul de bază este circuitul integrat βE555 montat într-o variantă de monostabil, cu perioada de temporizare T= 1,1 RC, a cărui declansare se face prin atingerea tastei senzoriale “SET” LED-ul rămanand aprins un interval de timp T.

Daca se doreşte renunţarea la comandă se atinge tasta “RESET”, care aduce circuitul in starea iniţială, fară să fie nevoie de scurgerea intervalului de timp T.

Scala aparatului fiind liniară, etalonarea se face simplu prin fixarea capetelor de scală si împărţirea intervalului în părţi egale. Întregul montaj, împreună cu bateria de 9 V, încape intr-o cutie destinată ramelor de diapozitive.
Evident, LED-ul poate fi înlocuit cu un releu care să comande. aparatul de mărit. Schema de principiu şi
cablajul imprimat sunt prezentate în figurile 1 şi 2.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top