Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Pierderile în liniile de alimentare la antene

 

Datorita naturii sale materiale, orice linie de transmisie provoacă unele pierderi, pe care trebuie să le reducem la minimum. Dacă avem unde staţionare în linie, maximele de tensiune şi de intensitate se prezintă alternativ în puncte situate la distanţe egale şi determinate de lungimea de undă a radiofrecvenţei. În maximele de tensiune apar pierderi prin histerezis dielectric, care poate provoca descărcări funcţie de intensitatea sa. În maximele de intensitate se produce încalzirea liniei prin efectul Joule, care uneori poate provoca deteriorarea dielectricului.

Acesta este şi motivul pentru care se preferă pentru liniile de alimentare acordate formarea lor din două conductoare paralele, distanţa constantă dintre ele fiind menţinută la 10-12 cm, prin bastonaşe izolante, aşezate la fiecare 50 pînă la 75 cm, a căror calitate trebuie să fie greutatea cît mai redusă, o cît mai bună izolare şi o formă care să nu permită reţinerea pe suprafaţa lor a apei din ploi. Liniile de acest fel au o impedanţă caracteristică în jurul a 600 ohmi şi sînt folosite în special pentru lucrul cu unde staţionare.

Pentru lucrul cu unde progresive se folosesc linii de alimentare cu impedanţă caracteristică de 300, 75 sau 52 ohmi. Este evident că în acest caz este absolut necesară adaptarea corecta a impedantei liniei la aceea a antenei, orice neadaptare ducînd la curent reflectat care reduce energia de radiofrecvenţă radiată de antena şi provocînd pierderi suplimentare în linia de alimentare.

Pierderile in linia de alimentare 1

În general, pentru linia de 300 ohmi utilizăm linii compuse din două conductoare separate prin izolament continuu, sub forma unei panglici (fig. 32). În cazul cînd linia de alimentare trebuie să treacă pe un traiect vecin cu zidurile, vom prefera un cablu coaxial, cu impedanţa caracteristică de 75 sau 52 ohmi (fig. 33).

Din măsurările făcute au rezultat, pentru frecvenţele de lucru de la 3,5 la 200 MHz, următoarele pierderi pentru 100 m de cablu sau linie:

Cablu coaxial de 52 ohmi:

tip RG 8/U (diametrul exterior 10,8 mm) 0,9 la 10 dB
tip RG 58/U (diametru exterior 5 mm) 2 la 22 dB

Cablu coaxial de 75 ohmi:

tip RG 11/U (diametru exterior 10,8 mm) 1,2 la 10 dB
tip RG 59/U (diametru exterior 6,3 mm) 1,9 la 16 dB
Linie bifilară de 300 ohmi 0,55 la 5,7 dB

O linie compusă din conductoare distanţate cu 10 pînă la 15 cm, lucrînd în unde progresive, nu prezintă decît 0,1 la 1 dB pierderi, pentru aceeaşi lungime de 100 m şi aceleaşi frecvenţe, de la 3,5 la 200 MHz.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top