Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Cadre antene în aer

 

Sînt de construcţie relativ simplă şi se realizează pe o carcasă, în aer, cu dimensiuni mult mai importante decît în cazul celor de ferită (fig. 23 a). Bobinajul propriu-zis are 26 spire adiacente pentru undele medii, şi 62 spire adiacente pentru undele lungi, ambele din conductor de cupru emailat cu diametrul 0,25-0,30 mm.

Capetele numerotate ale bobinajelor se pot conecta la acelaşi sistem de comutare, arătat în fig. 22 b, iar priza pentru antena auxiliară poate fi facută la spira 53, pornind de la capătul 3. Cele două bobinaje vor fi dispuse în acelaşi sens. Acordul acestui cadru se face prin îndepărtarea cîtorva spire.

Cadrul poate fi protejat cu o ecranare electrostatică (fig, 23 b) realizată prin bobinare pe patru reglete, aşezate la circa 10 mm de bobinaje, cu conductor de cupru bobinat a cîteva spire, lasînd între spire cîte 5…8 mm. Una din extremităţile conductorului se conectează la masă.

Cadre in aer 1

Cadrul indicat, şi care de obicei se încorporează în radioreceptor, ridica totuşi unele probleme. Conectarea lui pe grila de comandă a tubului electronic sau a tranzistorului de intrare modifică acordurile şi, uneori, suprimă acţiunea controlului automat de volum.

Pentru a elimina aceste inconveniente, putem utiliza un cadru cuplat prin joasă impedanţă la intrarea radioreceptorului.

Modul de realizare a unui asemenea cadru şi conectarea lui la radioreceptor sînt arătate în fig. 24 a, b, c, d şi anume:
— În fig. 24 a, conectarea pentru unde medii (un condensator fix de 500 pF acordează porţiunea cuprinsă între spirele 18 şi 62 ale bobinajului).
— În fig. 24 b, conectarea pentru unde lungi.
— În fig. 24 c, comutarea circuitelor.
— În fig. 24 d, dimensiunile carcasei.

Cadre in aer 2

Este posibil sa utilizăm în acelaşi mod un cadru pe baston de ferită. Un condensator variabil de 500 pF asigură acordul normal al bobinajelor de unde medii şi unde lungi, iar comutarea se face printr-un comutator adecvat. Conectarea la intrarea radioreceptorului se face printr-un bobinaj de 20 la 40 spire, bobinate pe bastonul de ferită, în apropierea celor două bobinaje.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top