Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antene cu coborîre bifilară

 

Antena cu coborîrea ecranată, descrisă înainte, datorită părţii sale active destul de restrînse, ca şi atenuării introduse de cablul ecranat, atunci cînd acesta are o lungime prea mare, nu mai poate da rezultate satisfăcătoare. De aceea, în asemenea cazuri, vom folosi un alt gen de antenă, şi anume, antena dublet, cu coborîrea bifilară (fig. 14).

Putem vedea din schema antenei că în ambele porţiuni de antenă curenţii induşi au acelaşi sens, iar cablul de coborîre prezintă pe toată lungimea sa curenţi egali şi de sens contrar pe cele două conductoare care îl compun (B, C). Paraziţii exteriori care afectează linia de coborîre bifilară provoacă în cele două conductoare B şi C curenţi de acelaşi sens (săgetile întrerupte) care, în bobina de cuplaj E, se anulează reciproc.

Antene cu coborîre bifilară 1

Pentru a obţine o anulare cît mai completă a influenţelor parazite, se poate folosi o linie de coborîre (fig. 15) în care, prin folosirea unor izolatoare speciale, cele două conductoare ale liniei de coborîre îşi schimbă periodic poziţia. Inversarea poziţiei conductoarelor se face la distanţe de 0,6-1,0 m.

Antena de acest gen favorizează frecvenţele din gama undelor scurte, în banda de rezonantă a antenei.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top