Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena cu linie de coborîre răsucită

 

Folosirea pentru coborîre a unei linii bifilare răsucite simplifică mult construcţia acesteia, impunînd totodată un cuplaj de joasă impedanţă cu radioreceptorul. În fig. 17 este descrisă o asemenea antenă antiparazită pentru toate lungimile de undă, realizată Planes-Py, sub denumirea de „antenă antiparazită dublet A.W.D.”

Antena păstrează efectul său antiparazit în toate cazurile. Cele două elemente active ale antenei, avînd 4 pînă la 6 m lungime fiecare, realizate din conductor de cupru de 2 mm diametru, aşezate orizontal, trebuie să fie egale ca dimensiuni. La mijlocul antenei este plasat un izolator Pyrex, de care se leagă cele două elemente ale antenei (fig. 18) şi care susţine în acelaşi timp şi „cuplorul antenei”, închis într-o cutie etanşă, confecţionată din metal antimagrietic (cupru, alamă sau zinc). În fig. 19 sînt arătate dispoziţia inductanţeior şi condensatoarelor în interiorul „cuplorului antenei”. În cazul în care nu putem realiza inductanţele în „figure”, le vom executa prin bobinare suprapusă, între cîte două rondele izolante. Fiecare din bobinajele b si b’ au cîte 11 spire şi apoi continuăm deasupra, cu bobinajele a şi a’, care au fiecare cîte 60 spire. Conductorul folosit are diametrul 0,25 mm.

Antene cu linie de coborare rasucita 2

Este bine ca, după executare, bobinajele să fie impregnate într-un lac izolant de bună calitate.
Condensatoarele cu dielectric mică C şi C’ au valoarea de cite 100 pF.

Linia de coborîre a antenei poate fi finalizată fie ca în fig. 14, fie din cablu torsadat, de 2×0,12 mm, cu izolament cauciuc, pentru a nu fi afectat de intemperii.

Conexiunea cuplorului de antenă în punctele B1, B2 şi L1, L3 se izolează cu bandă izolatoare (isolierband) şi lac izolator. Firul dublu de coborîre fiind relativ greu, antena trebuie să fie suficient de robustă, pentru a-l putea suporta. Cînd avem posibilitatea, pe traiectul cablului de coborîre vom putea face susţineri suplimentare ale acestuia, dar numai prin intermediul unor tije din material izolant.

Cuplajul la radioreceptor se face prin circuitul schematizat în fig. 17 şi ale cărui detalii de realizare sînt arătate în fig. 20. Bobinajul cuprinde 24 spire din conductor de cupru cu diametrul 0,15 mm, izolat cu două straturi de mătase, şi cu priză mediană. Rezistenţa variabilă R este un potenţiometru bobinat, de 500 ohmi. Ansamblu! se introduce într-un blindaj metalic antimagnetic (ex. aluminiu) pentru a evita perturbaţiile exterioare.
Cuplorul este prevazut cu două borne A1 şi A2 pentru conectarea la intrarea simetrică a unui radioreceptor. În cazul unei intrări asimetrice, se va folosi numai borna A1. În toate cazurile, borna T este conectată la masa radioreceptorului şi la priza de pămînt.

De mentionat este ca amplasarea cutiei metalice a cuplorului să se facă cît mai aproape posibil de radioreceptor. De asemenea se va evita apropierea coborîrii răsucite de retelele de iluiininat electric, de telefon etc., acestea fiind purtatoare de paraziţi puternici.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top