Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antene auto

 

Caroseria metalică a autoturismului formează un fel de „cuşcă Faraday” care nu permite accesul, decît în foarte mică măsură, a! energiei de radiofrecvenţă; pe de altă parte, avem diferitele surse de paraziţi (dinam, delco, bujii), care, în general, sînt atenuate prin dispozitive speciale.

Ca urmare, pentru o bună recepţie în autoturism este absolut necesară o antenă exterioară (montată în exteriorul caroseriei metalice) şi conectată la radioreceptor printr-un cablu ecranat a cărui cămaşe metalică se conectează la caroserie.

Putem alege două amplasamente pentru antena auto :
— Antena montată pe aripă sau pe capotă, telescopică, escamotabilă.
— Antena de acoperiş, sub formă de nuia lungă elastică, din oţel inoxidabil, capabilă să se aplece la intîlnirea obstacolelor şi să se redreseze imediat.

În ambele cazuri, antena va fi fixată pe un izolator special. Lungimea antenei va fi între 80 şi 110 cm, în cazui antenei de acoperiş, şi între 140 şi 170 cm, pentru cea telescopică.

Date fiind dimensiunile reduse ale antenelor auto, ca şi situarea lor deasupra masei metalice formată din caroserie, se impune ca radioreceptoarele auto să aibă o sensibilitate deosebită.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top